Hoe de hippies de fysica redden

Wie als natuurkundestudent in de jaren zeventig van de vorige eeuw met populaire boeken als The Tao of Physics van Fritjof Capra aankwam, of The Dancing Wu Li Masters van Gary Zukav, kreeg op de faculteit de wind van voren. Vaag geleuter over mysterieuze verbanden tussen oosterse filosofie en quantumtheorie, dat was het. Echte fysici hadden wel wat beter te doen.

En toch, schrijft David Kaiser in zijn excellente How The Hippies Saved Physics (Norton, isbn 978 0 393 08230 2), legden juist de kringen van Capra en Zukav de weg open voor het succes van de hedendaagse quantumteorie, in alles van cryptografie en communicatie tot supercomputers. Zonder hun tegencultuur, is zijn stelling, was de fysica mogelijk nog lang voorbij gegaan aan de exotische verschijnselen van de quantumwereld, die nu net de basis vormen voor zijn hedendaagse toepasbaarheid.

Kop dicht en rekenen, was in de jaren vijftig de opvatting. Filosofie, over vaagheid en koppelingen op afstand en de rol van waarnemers, was iets van voor de oorlog en de tobberige grondleggers van de theorie. Het vergde een zootje Californische hippies om die stagnatie te doorbreken.

Hun namen, Kaiser diepte ze op, zijn vrijwel allemaal allang weer vergeten. How the Hippies Saved Physics (het is al even uit, maar een vertaling zou zeker niet misstaan) is een monument voor hun sleutelrol, en alleen al daarom verplichte kost voor fysici en de rest. Om te beseffen langs welke kronkelwegen de wetenschap in werkelijkheid reist.

Advertenties
Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: