De horrorwinter, dus toch

Zodra de Telegraaf en omstreken op de voorpagina een ramp aankondigen, weet je dat die de zachte onderbuik aanspreekt. En jawel. Sinds daar in het najaar al een Horrorwinter werd voorzien, heeft dat woord zich in het collectief bewustzijn genesteld. Horrorwinter. Het wachten was alleen op het geschikte wintermomentje.
En ziedaar. Het vriest de vogels van het dak en er ligt een hoop snel gevallen sneeuw. Koud zeker. Lastig ook. Maar horrorwinter?

Het ergste wat ons overkomt is dat we niet op pad kunnen. Een bevroren waterleiding. De cv die het begeeft. De auto die niet start. Haperende treinen.

Koud? Vroeger was het koud. Niet omdat het kouder was. Maar omdat je toen met een kaarsje en de koeien naar bed moest om nog een beetje warm te blijven.

De voorspelling van de horrorwinter vorig najaar was onzin. Seizoensvoorspellingen zijn notoir onbetrouwbaar. Weer is wispelturig. Het enige wat we hebben is het klimaat. De wereld warmt op. Modellen voorzien voor onze streken mildere en natter winters. Gemiddeld. Het kan ook dan nog keihard vriezen en sneeuwen. Sterker, als het vriest gaat dat volgens nieuwe modellen van Stephan Rahmsdorf zelfs harder als de Noordpool vaker ijsvrij is. Dat verandert de luchtstromingen in overwegender oostelijk. Diepe Siberische winterkou komt gemakkelijker tot bij ons.

In die zin is het dus wel waar. Horrorwinters komen eraan. Soms. Of ze een ramp zijn is aan ons. En de Telegraaf natuurlijk.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: