Oude bekenden: onontdekte indianen

Vorige week langs zien komen en toen laten liggen: foto’s van een ‘onbekende indianenstam’ in Peru. Afzender Survival International, een Britse actiegroep die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren. De foto laat een man, twee vrouwen en drie kinderen zien, zitten op een boomstam langs iets wat een rivier zal zijn. Ze kijken niet verschrikt, eerder afwachtend in de lens, die zo te zien een telelens moet zijn geweest.

Mooie foto, en een intrigerend idee: onbekende indianen die in al hun ongereptheid niet eens doorhebben dat ze in de krant gaan komen.

Maar tegelijk leek het wel heel erg op luchtfoto’s die Survival International een jaar eerder rondstuurde van een groep indianen in het Braziliaanse deel van het Amazonegebied. Die indianen leken met speren naar de vliegende camera te gooien. Scheer je weg. Ook al onontdekt, heette het toen.

Na die foto ontspon zich een discussie over de vraag of er eigenlijk nog wel onontdekte indianenstammen bestaan. Waarschijnlijk niet, denken de meeste antropologen, al zijn er wel stammen die liever in isolement leven. Hoewel dat met de oprukkende ontbossing en grondstofwinning wel steeds lastiger wordt. Dat was een jaar geleden en kennelijk was het tijd om weer eens een duit in het zakje te doen.

In dit geval gaat het niet om een onontdekte of onbekende stam, maar om een paar honderd Mashco-Piro indianen die al jaren nu en dan in kleine groepjes vanuit het woud opduiken langs de Madre de Dios rivier in Peru. Nu en dan klampen ze passanten aan, of ze potten, pannen en machetes voor ze hebben.

Onbekend? Nee, dus. Geïsoleerd, hooguit. En uiteraard binnenkort het slachtoffer van de oprukkende beschaving.

Wat er in werkelijkheid speelt is dat Survival International met welgekozen woorden mikt op de aloude westerse fascinatie voor de Nobele Wilde. Of die nou bestaat of niet. Waarbij natuurlijk de vraag ook nog kan zijn of de betreffende indianen wel zo zitten te wachten op hun foto in de krant.

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

 1. Geachte heer van Calmthout,

  Uiteraard stellen we het op prijs dat u op uw blog aandacht besteedt aan de zaak van de Mashco-Piro. Berichtgeving in de media is van essentieel belang voor het voortbestaan van deze stammen.

  Survival International tekent echter ernstig bezwaar aan tegen uw suggestie dat wij beweren dat het hier gaat om een ‘onbekende’ indianenstam. U vergelijkt deze foto met een luchtfoto die een jaar geleden door Survival werd vrijgegeven (van een ongecontacteerde stam in Brazilië), waarbij u nogmaals suggereert dat wij van deze stam hebben gezegd dat deze onbekend zou zijn.

  Dat het bestaan van deze stammen al jaren bekend is kunt u gewoon lezen in onze eigen persberichten en op onze website, die u kennelijk niet heeft bezocht.

  http://www.survivalinternational.nl/nieuws/8060
  http://www.uncontactedtribes.org/fotosbrazilie

  In feite, zoals we ook aangeven op onze website, is het hoogst onwaarschijnlijk dat er ergens stammen zijn waarvan het bestaan volkomen onbekend is voor wie dan ook.

  http://www.uncontactedtribes.org/ (zie Myths)

  De Mascho-Piro zijn een ongecontacteerde, oftewel geïsoleerd levende stam, dat wil zeggen dat de stam zich weert tegen contact met de buitenwereld, ze kiezen ervoor geïsoleerd te leven van de buitenwereld: http://www.survivalinternational.nl/onzecampagnes/geisoleerd. Met onze berichtgeving willen we juist onder de aandacht brengen dat door de toenemende contacten van de Mashco-Piro met de buitenwereld problemen zijn ontstaan.

  Uw beweringen zijn niet alleen in strijd met de waarheid maar zijn ook uitermate schadelijk. U trekt de betrouwbaarheid van onze berichtgeving en de integriteit van onze organisatie in twijfel en dat vinden wij onaanvaardbaar.

  Wij verzoeken u dringend om deze valse aantijgingen terug te nemen en een passende correctie te plaatsen.

  Met vriendelijke groet,

  Nellie Werner
  Survival International Nederland

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: