Daar komen de Saoedi’s

Er zijn weken dat ik het periodiek Transfer van de academische ontwikkelingsorganisatie Nuffic even oversla, maar het februarinummer heeft een opmerkelijk verhaal. Over de manier waarop Saoedi-Arabië zich omhoog lijkt te kopen op de internationale rankings van universiteiten. De King Saud University in Ryad steeg in de meest recente Shanghai-ranking van plaats 339 naar plaats 261. Dat is nog ruim onder de categorie waar de Nederlandse universiteiten zich bewegen, maar wel ongeveer de snelste stijger ooit. Opmerkelijk? Zeker.

Het Amerikaanse weekblad Science zocht eind vorig jaar een beetje kribbig uit hoe dat zo komt. Het antwoord van Science was simpel: geld. Niet zozeer geld voor de wetenschap, maar meer voor vooraanstaande veelgeciteerde westerse topwetenschappers, die tegen betaling hun naam lenen aan publicaties van de betreffende Saoedische instellingen. Ze hoeven niet eens te komen opdagen, heette het. Maar hun namen wegen zwaar in de ranglijsten van universiteiten.

Een verslaggever van Transfer spoorde vier Nederlandse topwetenschappers op die een verbintenis hebben met een Arabische universiteit: schimmelexpert Pierre de Wit (Wageningen), chemicus Evert Jan Baerends (VU emeritus), chemicus Jan Reedijk (emeritus Leiden) en moleculair bioloog Ton Bisseling (Wageningen). Alle vier verbonden aan de King Abdulaziz University in Djedda.Volgens de rankings is die universiteit op weg naar de wereldtop.

Allemaal cynische geldwolven die zwichten voor de oliedollars? Zo klinken ze eerlijk gezegd niet. De Wit en Bisseling vermoeden oprechte belangstelling voor hun expertise. En Baerends en Reedijk zijn gewoon lekker elders aan het werk gegaan, na hun pensioen in Nederland.

Omdat hun eigen universiteiten ze zelfs onbezoldigd niet wilde houden. Wat op een andere manier natuurlijk wel weer een geldkwestie is. En dan mag de VU nog in zijn handjes knijpen ook. Baerends ondertekent zijn artikelen nog steeds mede namens zijn oude universiteit. Gewoon, omdat hij er een band mee voelt.

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: