Lachen met Richard S. Lindzen

Richard S. Lindzen slaat weer toe. Samen met een stel klimaatsceptische vrienden schreef hij een opinieartikel in de Wall Street Journal, dat er op neerkomt dat de wereld niet meer opwarmt, CO2 geen probleem is, en iets ondernemen tegen klimaatverandering weggegooid geld. En o ja: iedereen die er anders over denkt, vooral onderzoekers en groene ondernemers, doet dat uit eigenbelang.

Vandaag drukt de Volkskrant het stuk op de opiniepagina’s af. Ik vermoed om discussie los te maken. Ik kan met eigenlijk niet goed voorstellen dat dat gaat lukken. Het is de bekende populistische moppentrommel van de klimaatsceptici, en serieuze klimaatonderzoekers worden onderhand doodmoe van dezelfde afgesleten tegenwerpingen.

Maar goed, daar gaan we maar weer. Warmt de wereld niet meer op? Jawel, maar minder dramatisch dan een jaar of tien geleden. NASA geeft in zijn jongste analyse van de mean global temperature aan dat het tempo van de opwarming wellicht iets is afgenomen. Maar dat is niet geheel onbegrijpelijk. De laatste jaren waren La Nina jaren, waarin de bekende koudere toestand van de Pacific de gemiddelde temperatuur drukt.

Sterker, deze tijdelijke tempering werd een paar jaar geleden al breed aangekondigd. Ik herinner me dat klimaatwetenschappers zich toen al zorgen maakten over de vraag hoe ze dat over het voetlicht moesten krijgen zonder dat sceptici meteen konden beweren dat er dus niks aan de hand is met het klimaat.

Op zich is dat niet moeilijk, zelfs als niet ieder nieuw jaar een nieuw warmterecord geeft. De bijgaande grafiek laat immers een spectaculaire opwarming vanaf 1950 zien. Zelfs als het nu even stokt, is die nog niet verdwenen.

En al helemaal is het geen argument bij de bewering dat CO2 eigenlijk helemaal geen klimaatprobleem is. Die razendsnelle opwarming van de laatste halve eeuw is juist heel goed te verklaren op grond van de gestaag oplopende CO2 concentraties in de atmosfeer. Inclusief de huidige dip.

Het stuk van Lindzen en zijn vrienden (onder wie oud-KNMI onderzoeksdirecteur Henk Tennekes) is geen opiniestuk, maar een kletsverhaal, dat er op speculeert dat de lezer eigenlijk van toeten noch blazen weet. Wat grosso modo natuurlijk ook zo is.

Advertenties
Een reactie plaatsen

4 reacties

 1. ejo60

   /  februari 13, 2012

  Het blijft een bijzonder verschijnsel die feitenvrije journalistiek. Misschien kan de Volkskrant nu beginnen met een serie “The climate myth-busters”, dwz, neem alle items van http://www.skepticalscience.com/argument.php en schrijf de voor en tegenargumenten op, daar moet je toch aardig wat opiniepagina’s mee kunnen vullen. De meest hardnekkige mythe in Nederland blijft toch wel, de opwarming is gestopt [sic]. Naast de bekend grafiek van James Hansen zou ik het artikel van Peter Gleick in Forbes onder de aandacht willen brengen: http://www.forbes.com/sites/petergleick/2012/02/05/global-warming-has-stopped-how-to-fool-people-using-cherry-picked-climate-data/

  Beantwoorden
 2. E Veerman

   /  februari 14, 2012

  Mijn leven is totaal ontwricht
  Ik voel me overboord gegooid
  Vandaag las ik dit nieuwsbericht
  De bom valt nooit….

  Beantwoorden
 1. Feitenvrije journalistiek, nu ook in Nederland | Klimaatverandering
 2. Reacties op de Wall Street Journal brief in de Volkskrant | Klimaatverandering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: