Wie weet er wie Janice Voss was?

Ik lees in de New York Times over de dood van Janice Voss, ruimteveerastronaut. Ze stierf op 55 jarige leeftijd aan kanker, in een ziekenhuis in Arizona. Vorige week maandag, een kleine week voordat Whitney Houston alle voorpagina’s haalde.

Voss, lees ik, was een van de zes vrouwelijke astrononauten die vijfmaal in de ruimte verbleven. Haar eerste vlucht was in 1993 met de Endeavour, haar laatste in februari 2000, ook met de Endeavour. In 1995 was ze aan boord van de Discovery toen die koppelde aan het Russische ruimtestation Mir, een primeur na de Koude Oorlog. Later ging ze verse astronauten trainen.

Maar nu is ze dood en ik staar naar die statistiek. Een van de zés vrouwelijke astronauten die víjfmaal in de ruimte verbleven? Ik zou gezworen dat er eigenlijk zelden vrouwen naar de ruimte gaan. Is ruimtevaart dan niet bij uitstek een mannenvak?

Ik heb er de cijfers even op nagekeken. De teller staat op zeker 85 vrouwelijke astronauten, vooral Amerikaanse en Russische, maar ook Frans, Koreaans, Indonesisch, Israelisch en nog zo wat. Zonder dat we het weten stikt de ruimtevaart kennelijk van de vrouwen. Het zijn er alleen minder dan mannen.

Vrouwen in de ruimte? Ik herinnerde me de schooljuf, die in 1986 met Challenger en al ontplofte, Christa McAuliffe. En astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper die in 2008 bij een ruimtewandeling een tas met gereedschap uit haar handen liet glippen. Maar verder?

Resteert de vraag waarom vrouwen in de ruimte zo onbekend blijven. Zijn ze domweg net zo onbekend als de meeste mannelijke astronauten? Houdt NASA ze low key, voor het geval het mis gaat? Wie het weet mag het zeggen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Valentina Tereshkova en Sally Ride, kan ik zo even uit het hoofd noemen. Blijven hangen omdat het beiden “eersten” zijn – Tereshkova eerste vrouw in de ruimte in 1963 (en eerste vrouw die (ver) na ruimtereis zwanger werd, van een mede-astronaut); Ride eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte in 1983 en later bekend van het onderzoek naar het Challenger ongeluk.
    Maar wees eerlijk: van de Apollo-astronauten kunnen de meeste mensen óók alleen de eersten bij naam noemen. Armstrong kennen we wel, maar zeggen de namen Duke of Cernan je wat? Toch hebben dié óók op de maan gelopen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: