Gekke Henkie gaat naar Mars

Ik kan met voorstellen dat er in Parijs op het hoofdkwartier van ESA flink is gefoeterd over die bloody Americans van de NASA. Volgens het nieuwe budget doen de Amerikanen niet meer mee aan de ExoMars missie. Ergens na 2016 zouden een Amerikaans/Europese kunstmaan en lander de Rode Planeet aandoen. Dat gaat niet door. De NASA geeft betere raketten en de James Webb-ruimtetelescoop voorrang.

Ik geef de Amerikanen geen ongelijk. De tel ben ik intussen volledig kwijt maar je kunt niet volhouden dat we enorm dringend met een karretje naar Mars moeten. Daar wemelt het namelijk al van. Uit wetenschappelijk oogpunt is er natuurlijk nooit te veel onderzoek, ook niet op andere planeten.

Maar Mars lijkt toch vooral een gevalletje dronkaard die zijn verloren sleutels onder de lataarnpalen zoekt. Daar is het licht.

We kunnen naar Mars. En dus gaan we naar Mars. Waaróm is secundair. Leven op Mars zoeken, heeft niks opgeleverd. Zelfs over water is wetenschappelijk ruzie. Wat moeten we op Mars?

Vermoedelijk vooral: laten zien dat we het kunnen, naar Mars gaan. Maar eigenlijk weten we dat natuurlijk allang. En dus is ESA ook behoorlijk Gekke Henkie om het allemaal nog eens dunnetjes met eigen karretje te willen overdoen.

Ik zou zeggen, doe als Europa dan echt iets spectaculairs. De eerste bemande vlucht naar Mars bijvoorbeeld. Dat kost wat, en de vraag is natuurlijk welke idioot zich daarvoor daadwerkelijk zou lenen. Maar dan laat je als ESA die slome Amerikanen van de NASA tenminste echt iets bijzonders zien. En op het Europese begrotingstekort kunnen die paar miljard er ook nog wel bij.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: