Met 6,5 miljoen dollar het klimaat verpesten

Het Amerikaanse weblog DeSmogBlog zette vannacht een hele rits interne documenten van de Heartland Foundation in Chicago op het net die klimaatsceptici fikse hoofdpijn gaan bezorgen. De Heartland Foundation is als ‘denktank’ een aanjager van de klimaatscepsis in de VS en de rest van de wereld. Tot nog toe was onduidelijk hoe dat ging, en wie het allemaal financierde. Nu wel. Het fundraising plan, budget, de belastingaangifte 2010, lijsten van donoren en de klimaatstrategie voor 2011 liggen allemaal op straat.

Met dank aan iemand die zich ‘een Heartland Insider’ noemt.

Onmiskenbaar authentieke stukken, met op de omslagen het nadrukkelijke verzoek ze niet in roulatie te brengen. Maar de inhoud leest haast als een verzinsel, zo open en bloot is alles bij Heartland er kennelijk op gericht zinnige discussies over het klimaatprobleem te verzieken. De grootste weldoener heet in de stukken ‘our key Anonymous Donor’, en heeft geen naam. Wel genoemd is de Charles G. Koch Foundation, gerelateerd aan de grootste en rijkste private onderneming in olie en petrochemie in de VS, Koch Industries. Ook Altria, de moedermaatschappij van Philip Morris, en tabakfirma Reynolds American staan op de lijst van weldoeners. Zelfs Microsoft doet mee.

Heartland, schrijft DeSmogBlog-blogger Richard Littlemore, is helemaal geen conservatieve denktank, maar een ordinaire lobbyclub van met name de grote industrie. Er wordt niet nagedacht, er worden complotten gesmeed. Het budget daarvoor bedroeg in 2010 per jaar iets van 6,5 miljoen dollar. Daarvan gaat liefst 4,1 miljoen naar public relations, steun aan geestverwante organisaties en aan klimaatvijandige opiniemakers.

Ook interessant is een project waarbij een curriculum wordt ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Dat moet benadrukken dat klimaatwetenschap controversieel is en onzeker. ‘Twee elementen die leraren effectief kunnen afhouden van het lesgeven over wetenschap.’

Heartland sponsort ondermeer een organisatie die NIPCC heet en die zich helemaal toelegt op het ondermijnen van de officiele IPCC-rapporten van het VN-klimaatpanel. Er is een groep schrijvers ingehuurd voor een reeks publicaties onder de titel Climate Change Reconsidered. Drie bekende sceptici worden met naam en bedragen genoemd: Craig Idso (11600 dollar per maand in 2011), Fred Singer ($ 5000) en Robert Carter ($ 1667). Ook is er geld voor het coordineren van externe netwerken van groepen die ‘snel kunnen reageren op nieuwe wetenschappelijke resultaten, nieuwsverhalen en ongewenste blogs’.

Het is, meldt de klimaatstrategie van Heartland ook nog, ‘belangrijk om tegengeluid hoorbaar te houden’. Daarbij wordt overwogen ook ‘neutralere stemmen met een groot publiek te cultiveren’. Met name wordt verslaggever/blogger Andrew Revkin van de New York Times genoemd, die er in zijn kritische en veelgelezen DotEarth geen geheim maakt van zijn afkeer van al te luidruchtig klimaatalarmisme.

Ik denk dat Revkin vandaag toch even bij zijn editor wordt geroepen. Voor de zekerheid. En eens zien wat hij er zelf over schrijft.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: