Waar komt het Gerard ’t Hooft-plein?

Mijn voormalige hoofdredacteur Pieter Broertjes heeft als huidig burgemeester van Hilversum van de week een boulevard vernoemd naar onderbroekenkomiek André van Duin. Dubieus, en niet alleen omdat ik Van Duin toch al niet zo hoog heb zitten. Ik vroeg me vooral af of er iets veranderd is in de regels rond de naamgeving van straten in Nederland. André van Duin leeft namelijk nog. Ik meende dat je straten alleen naar doden mag vernoemen, om te voorkomen dat ze zich bij leven op een gênante manier nog een straat onwaardig weten te maken. Kennelijk geldt dat in Hilversum niet. En als het in Hilversum niet geldt, waarom zou dat dan anders wel zo zijn?

Ik besteedde eerder in de krant al eens aandacht aan het gebrek aan Nobelprijsstraten in Nederland. Ze zijn er wel, de Lorentzen (34 straten, lanen, kades, en vier pleinen), de Kamerlingh Onnessen en Van der Waalsen. Maar in feite zijn ze dun gezaaid. Pieter Zeeman heeft zes straten. Net als Tobias Asser, Willem Einthoven en Christiaan Eijkman.

Nederland telt, de Russen Geim en Novoselov meegerekend, negentien Nobelprijswinnaars. De meeste zijn oude knarren, een paar een beetje beroemd, enkele plaatselijk nog wat geeerd, maar eigenlijk min of meer vergeten. Econoom Jan Tinbergen (Economie 1969) is de laatste winnaar die nog een beetje meetelt, afgaande op de stratenregisters. Maar diens broer Niko (Fysiologie 1973) is nergens te vinden. Om van Tjalling Koopmans, Bloembergen, Gerard ’t Hooft en Martinus Veltman, Simon van der Meer, Paul Crutzen, Adrei Geim en Novoselov nog maar te zwijgen. Geen straat met hun naam te bekennen.

Van een aantal was het argument steeds dat ze nog niet dood zijn en dat alleen de doden straten kunnen worden. Dat is dus kennelijk niet meer zo. Waarmee we vandaag dus eindigen met een welgemeende oproep. Aan wie er over gaat: geef ons een Gerard ’t Hooft-laan, een Martinus Veltman-plantsoen, een Simon van der Meer-kade, de Nico Bloembergen-allee, het Niko Tinbergen-bos, de Crutzen-tunnel en de Geim- en Novoselov rotonde.

Met daaronder dat het Nobelprijswinnaars zijn, en waarvoor ze een prijs kregen. Voordat we helemaal vergeten wat dat ook weer waren: wereldberoemde Nederlandse wetenschappers.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: