Cees Dekker had dus gelijk

Groot nieuws van Nature: het Brits bedrijfje Oxford Nanopore Technologies heeft een techniek die een heel menselijk genoom kan ontrafelen in een kwartier tijd. Een kwartier. Tien jaar geleden vergde dat nog zo’n tien jaar. Oxford gebruikt een zogeheten nanogaatje in grafeen, waar ze een dna-streng doorheen trekken. Elke passerende base A, C, T of G heeft een iets andere, en dus kenmerkende stroomweerstand.

Mooi nieuws, waarbij ik meteen aan nanofysicus Cees Dekker in Delft moest denken. Ooit scoorde hij aan de lopende band de covers van bladen als Science en Nature, met onderzoek naar koolstof nanobuisjes. In Delft hingen ze die covers ingelijst aan de muur. De meeste wetenschappers doen een moord voor een keer Nature of Science, en dan niet eens de voorpagina.

Maar de laatste jaren was hij helemaal in de nanogaatjes in grafeen gedoken. Klonk fascinerend. Maar geen covermateriaal voor topbladen.

Ik heb me vergist. Nanogaatjes zijn hot, en vormen misschien wel de basis voor een nieuwe revolutie in de genetica. En het werk eraan was dus natuurkunde die er toe doet.

Jaren geleden begreep ik niets van Cees Dekker, en niet alleen omdat hij in die tijd maar bleef hameren op het belang van Jezus Christus voor zijn werk en de wetenschap in het algemeen. Nee, van de ene dag op de andere hing hij zijn succesvolle koolstof nanobuisjes in de wilgen en ging aan de slag met de natuurkunde van dna-achtige moleculen. Dat leek een woeste gok van een gelauwerd wetenschapper.

Maar Cees had dus gelijk. Op de een of andere manier wist hij dat er in dna-strengen en nanogaatjes een wereld te winnen zou zijn. Niet om er rijk mee te worden, misschien. Maar wel vanwege de wetenschappelijke kick.

Wat uiteindelijk natuurlijk wel weer een probleem wordt, als ooit in Stockholm de vraag wordt waarvoor Cees Dekker een Nobelprijs in de Natuurkunde moet krijgen. Voor zijn koolstof nanobuisjes. Of voor zijn grafeen nanogaatjes.

Ik zou zeggen: voor zijn feilloze intuitie op de nanometerschaal.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: