Ja, er is iets tegen beta’s

Het is gek genoeg de laatste dagen maar nauwelijks opgemerkt, maar de drie kandidaten voor het leiderschap van de PvdA zijn allemaal beta’s. Ronald Plasterk won een Spinozapremie voor zijn werk in de moleculaire biologie, en leidde het Hubrecht lab in Utrecht. Diederik Samsom studeerde reactorkunde in Delft en gebruikte die kennis daarna namens Greenpeace in de strijd tegen kernenergie. En Martijn van Dam studeerde technische bedrijfskunde in Eindhoven. Geen echte natuurwetenschap, maar toch ook geen pedagogiek.

Stuk voor stuk intelligente mannen dus met het hart ook nog min of meer op de juiste sociale plek. En eventueel is er ook nog de in Wageningen opgeleide landbouweconoom ir. Johan Dijsselblom, ook al heeft die al gezegd niks voor het PvdA-leiderschap te voelen. Nog een beta.

Ik hoor nogal wat opgetogen geluiden over zoveel exact verstand dat zich aandient. En toch lijkt het me niks.

Op zich is er niets tegen beta’s in de politiek. De samenleving staat bol van de technologie en wetenschap, en dan is het prettig als de beslissers echt iets afweten van genen, kernafval, fijnstof of bodemerosie. Zelfs op sociaal gebied kan het handig zijn als er nog iemand zelf nu en dan de sommetjes kan maken.

Toch betwijfel ik of de PvdA op een beta zit te wachten. Wie ooit op een willekeurige Nederlandse betafaculteit heeft rondgelopen,weet dat daar nauwelijks sprake is van een debatcultuur. Dat is geen toeval. Beta’s denken in termen van controleerbare waarheid. Wie gelijk heeft krijgt gelijk. Wie niet, niet. Daar hoef je in die kringen niet eens lang over te praten.

In de politiek gaat het anders. Daar telt maar één ding: gelijk krijgen, zelfs als je het niet hebt. Wat de PvdA dus nodig heeft is een leider die dat politieke spel begrijpt en beheerst. Liefst tot in de puntjes. Een Mark Rutte dus. Maar dan een rooie.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: