De broek van Crok

Klimaatcriticus Marcel Crok mag van staatssecretaris Joop Atsma het komende IPCC-rapport gaan doorlichten. Dat zou Crok als journalist waarschijnlijk toch al wel doen, maar nu is het een officiële opdracht van het kabinet. Hij moet, schreef Atsma vrijdag in een brief aan de Kamer, vooral zorgen dat er in het IPCC aandacht wordt besteed aan de wetenschappelijke argumenten die klimaatsceptici gebruiken.

Dat oogt als een regelrechte motie van wantrouwen van dit kabinet aan het adres van de Nederlandse klimaatwetenschappers, en dat is het waarschijnlijk ook. Daar kun je kwaad over worden. Je kunt er ook blij mee zijn.

Ik ben er blij mee. Tot nog toe konden de klimaatsceptici zich wentelen in het vermeende grove onrecht dat hun tegenwerpingen ten deel viel, omdat klimaatwetenschappers per definitie niet luisteren naar kritiek. Dat die vaak nogal warrig, houtje-touwtje of gewoon onwaar waren, was per definitie kwaadsprekerij.

Dat is vanaf nu voorbij. Als er iemand de wetenschappelijke twijfels in het klimaatdossier zakelijk en scherp kan verwoorden, is het Marcel Crok wel. Je moet er maar zin in hebben, maar hij kent het werk van de sceptici als geen ander. Hij schreef er in 2010 al een heel boek vol mee, en het moet gezegd: niet eens heel onverdienstelijk.

De keuze voor Crok kanaliseert de oppositie tegen de gevestigde klimaatwetenschap. Ook de klimaatsceptici moeten met de billen bloot.

De wetenschap kan daar zijn voordeel mee doen door de sceptische argumenten nu eindelijk eens goed onder handen te nemen. Het merendeel daarvan belandt ongetwijfeld alsnog bij het grof vuil. En wat goed is wordt vanzelf wetenschap. In die zin mag zelfs de staatssecretaris best een pluim hebben. Hij schept helderheid, wie had dat gedacht.

Blijft de vraag wat Marcel Crok gaat klaarmaken in zijn nieuwe overheidsfunctie. Ik verwacht: weinig. We zouden het door alle gekrakeel hier wel eens vergeten, maar Nederland is geen wereldleider in de klimaatwetenschap. En ook niet in klimaatscepsis. Atsma reikt Crok een broek aan, die hem haast per definitie te groot zal blijken.

Dat hij daar zin in zegt te hebben, is overigens ook weer Crok ten voeten uit. Voor de duvel niet bang, dat is-ie.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: