Boek: woorden die slim maken

Placebo. Random. Significant. Allemaal woorden, schrijft de New Yorkse uitgever John Brockman in zijn voorwoord van Hier Word Je Slimmer Van, die een wetenschappelijke betekenis hebben maar die zich in het collectieve bewustzijn hebben genesteld en ons per saldo als mensheid beter laten nadenken. Collectief bewustzijn, ook zo’n woord trouwens.

Brockman brengt al sinds mensenheugenis jaarlijks een bundel uit met honderd of meer korte opstellen van een lange reeks prominente auteurs, denkers vaak, wetenschappers, artsen, schrijvers, kunstenaars en psychologen. The Edge heet het project, naar de gelijknamige intellectuele website edge.org en het moet gezegd, de net in vertaling verschenen editie 2011 doet op het eerste gezicht wat geforceerd aan. Welke wetenschappelijke begrippen moeten in onze geestelijke gereedschapskist, is de vraag. De 150 antwoorden, van prominenten als Steven Pinker, Richard Dawkins, Martin Rees, V.S. Ramachandran, J. Craig Venter, Brian Eno, Daniel C. Dennett, en talloze anderen, zijn echter intrigerend.

Diepe tijd, is het begrip dat astronoom Martin Rees aandraagt: het besef dat er meer tijd voor ons ligt dan achter ons. Wetenschappelijk leven, stelt de immer prikkelende theoretisch fysicus Max Tegmark voor. Incidentie, suggereert wiskundige Keith Devlin: de statistische kans dat zich iets voordoet. Positieve som-spelen, zegt psycholoog Steven Pinker, die Brockman de huidige Edge-vraag aanreikte: onderhandelingsstrategieën waarbij alle partijen winnen. En opvallend veel auteurs zoeken het in woorden die de grenzen aangeven van ons eigen denkvermogen.

Lang niet alles in Hier Word Je Slimmer Van zal het collectief bewustzijn halen, al was het maar omdat het hier en daar ook wel erg abstract blijft. Maar als intellectuele douche is het boek zeker geslaagd.

John Brockman (ed): Hier Word je Slimmer van. Maven, € 18,50, isbn 978 94 9057 446 8

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: