#wiww: wat is wetenschap waard?

Eigenlijk is het een zelfonderzoek, de journalistieke klus waar ik de komende weken aan werk. Wat is wetenschap waard, is de vraag. Dat wordt een kwestie van budgetten doorvlooien, economische studies, statistieken, beoordelingen. Saaie cijfers, die uiteindelijk onder de streep vast wel een antwoord opleveren. Wat is de wetenschap waard, per saldo? Maar uiteindelijk is de vraag natuurlijk: is wetenschap de moeite waard?

Zoiets wordt ook een zelfonderzoek als je, zoals ik, er eigenlijk altijd blind vanuit bent gegaan dat wetenschap ergens goed voor is. Nog niet eens zozeer omdat je ermee naar de maan kunt leren vliegen, polio genezen, atoombommen bouwen, of windmolens. Wetenschap vertegenwoordigt een ideaal, een mensbeeld dat uitgaat van verstand en argumenten, van inzicht en redelijkheid.

Het is in die zin misschien niet eens zo vreemd dat wetenschap in de huidige cynische tijden niet meer vanzelfsprekend in hoog aanzien staat. Als alles maar een mening is, waarom zou dat dan voor de wetenschappen niet gelden? En moet je daar dan zoveel geld in steken? En moeite?

Tijd, kortom, voor een open confrontatie. Ik vind wetenschap de moeite waard. Maar hoe maak je dat hard? En wat betekent dat voor de toekomst? We zullen het zien.Aan de hand van cijfers, van gesprekken. Van kijken, luisteren en denken. Suggesties zijn welkom. Dagelijkse updates op dit blog. Op twitter #wiww. En binnenkort op indringende wijze in de Volkskrant.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: