Huh? De universiteiten verdíenen geld?

Het lijkt simpel. Je steekt ergens geld en moeite in. En dat levert iets op. Meer geld en moeite dan je erin stopt, dan heet de onderneming nuttig. Minder geld en moeite dan je erin stop, dat heet iets minder nuttig. Misschien zelfs wel onzin. In het geval van de wetenschap is de werkelijkheid iets gecompliceerder. Iets? Zeg maar gerust verschrikkelijk veel gecompliceerder.

Ik dwaal al twee dagen door rapporten vol cijfers, van de VSNU tot het CBS en het ministerie van Onderwijs, en vind vele waarheden. Uitgaven per student stijgen. Dalen. Stabiliseren. Rijksuitgaven lopen op, maar studentenaantallen nog harder. Of omgekeerd. Geldstromen, in feite moet je ervoor doorgeleerd hebben.

Maar dan nog. Over wat het allemaal oplevert is zelfs in economische zin merkwaardig weinig bekend. Wat is de toegevoegde waarde van een universitaire bul? Niemand die het hardop durft voor te rekenen. Is innovatiebeleid effectief? Zelfs het saldo, batig of niet, is volgens het CPB eigenlijk niet goed uit te rekenen.

Het grote antwoord op de grote vraag wat wetenschap waard is (#wiww) laat dus nog even op zich wachten. Maar de kleine antwoorden zijn nu al verrassend.

Neem de universiteiten. Die hebben, anders dan in de beeldvorming nog wel eens wil lijken, hun kas in elk geval goed in de greep. Sterker nog, ik maak uit de boeken op dat ze liefst geld overhouden, om armslag te houden. In de cijfers van universiteitenclub VSNU (tot 2007) zie ik ruim 5,5 miljard euro per jaar baten en 5,4 miljard euro per jaar lasten.

Voor 14 instellingen met een miljardenomzet is 150 miljoen positief saldo misschien niet eens zo heel veel. Maar staat dit niet toch een beetje in schril contrast tot het gejammer dat de universiteiten vanwege Haagse bezuinigingen geregeld aanheffen? Er zit niks anders op dan het ze gewoon te gaan vragen. Bellen maar.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: