Is de volgende KNAW-president in de Heer?

Kennelijk zijn ze eruit, de gezagsdragers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, over wie de volgende president van de KNAW wordt. In mei vertrekt zoals bekend de huidige akademiebaas Robbert Dijkgraaf, middenin zijn tweede termijn. En al sinds hij dat aankondigde wordt er gespeculeerd: wie volgt Robbert op?

Maar dinsdagavond was daar Cees Dekker op Twitter. De Delftse nanofysicus meldde gezien te hebben wie de nieuwe president wordt. Een uitstekende keus, meldde hij ook nog. Maar verder was het natuurlijk volledig vertrouwelijk, en ging hij er niks over zeggen.

Ik zou denken, wat bezielt Cees? Waarom wel verklappen dat je een geheim weet. Maar vervolgens stommetje spelen? Pak dan door. En zeg gewoon wie het is. Morgen ligt het toch op straat. De leden van de KNAW zijn ingelicht. Dat zijn er een paar honderd.

Dus allee: hebben we het hier over de Amsterdamse voedselwetenschapper Louise Fresco, bekend als geestverwant van Dijkgraaf, over de Leidse nanotheoreticus Carlo Beenakker, de man die zich bij het KNAW-lustrum als feestredenaar door illusionist Hans Klok uit een doos vol rook liet toveren? De Rotterdamse socioloog Pearl Dykstra, nu immers toch al KNAW vice-president? Of anders iemand van de Jonge Akademie, ik noem een filosoof Peter-Paul Verbeek (Twente).

Cees Dekker zelf lijkt me uitgesloten, gezien zijn strijdbaar gelovige levenshouding. Formeel niks tegen, maar ik kan me niet voorstellen dat de academie een nieuwe discussie over geloof en wetenschap wil riskeren. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd namelijk. De wetenschap redden bijvoorbeeld.

Anderzijds gaat het gerucht dat ook Carlo Beenakker thuis in God gelooft. Ik zou het hem vergeven. Als er iemand met passie de wetenschap kan verdedigen in de Haagse slangenkuilen, is hij het.

NAGEKOMEN Twee dagen nadat de geruchten machine begon te draaien bleek dat celbioloog Hans Clevers de voorgedragen kandidaat is voor het presidentschap van de KNAW.Voor zover ik weet is Clevers geen gelovig mens.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: