De wetenschap? Middelgroot bedrijf

Dag 2 project #wiww, project WAT IS WETENSCHAP WAARD voor de Volkskrant waarin we proberen uit te vinden wat de wetenschap precies waard is. Mijn agenda begint zich al gestaag te vullen met afspraken. Rondje rapportenmakers, eerst maar eens, van wie sommigen zichzelf hebben aangemeld. Het duizelt me intussen van de cijfers. Er zijn er een paar die, afgerond, de komende weken alvast het onthouden waard zijn. Met dank aan de VSNU, cijfers van René Hageman.

Er zijn 14 universiteiten in Nederland. Er lopen daar iets van 245 duizend studenten rond. Per jaar haalt ruim een kwart van hen zijn of haar diploma: 67 duizend studenten. De helft bachelors, de rest masters, plus nog steeds een enkele vertraagde doctorandus.

In totaal werken er zo’n 43 duizend man personeel aan de universiteiten. Daarvan is 25 duizend man wetenschappelijk personeel, die gemiddeld allemaal dik 3 artikel per jaar publiceren: 81 duizend publicaties. Ruim een op de tien van hen is hoogleraar: 2600. Onderaan de academische ladder staan 8300 promovendi. Bijna de helft van hen promoveert in een jaar: 3900 promoties.

Vergelijk dat even met grote bedrijven. Philips heeft wereldwijd iets van 120 duizend werknemers, Shell rond de 100 duizend, Unilever 180 duizend.

Het hele Nederlandse wetenschapsbedrijf is dus hooguit een middelgroot bedrijf. Ook goed om te onthouden, bij alles wat we ervan gaan vinden en verwachten.

Morgen: wat de wetenschap omzet

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: