Innovatie moet, maar waarom ook weer?

Nog zo’n vanzelfsprekendheid waar je, als je er eenmaal over nadenkt, eigenlijk geen heldere argumenten bij hebt: innovatie is belangrijk. Op je intuïtie zou je denken van wel. Nieuwe ideeen, betere producten, nieuwe markten, geld verdienen, welvaart, hoppekee. De vooruitgang, immers.

En anders schiet je er in algemenere zin toch vast wel wat mee op, met het streven om nieuwe dingen te verzinnen waar je wat aan hebt?

Dacht ik dus ook, maar lees de studie van het Centraal PlanBureau van vorig jaar mei over innovatie er nog eens op na, en de haren rijzen je te berge. In feite, schrijven onderzoekers Debby Lanser en Henry van der Wiel, begrijpen we helemaal niet hoe innovatie werkt. Laat staan dat we weten hoe je het stimuleert en of dat loont of niet. Aan goede bedoelingen is zelden gebrek. Het punt is alleen dat niemand iets zinnigs kan zeggen over de opbrengsten.

Een raak en nuttig rapport is het zeker, voor wie wil nadenken over het nut van groeiende kennis. Bovenal is het een pleidooi voor overheidssteun. Bedrijven, uitzonderingen daargelaten, kunnen het niet alleen. Ze hebben te weinig belang bij investeren in kennis, omdat die kennis zelden exclusief meer is. Marktfalens, heet dat in jargon.

En passant maakt het CPB-rapport gehakt van de top-sectoren van het huidige kabinet, dat subsidies afschaft en bedrijven belastingvoordeel geeft als ze in kennis investeren, in zes kennissectoren waar iets te halen valt. ‘Een besluitvorming hierover is niet gemaakt.’

Terug naar de hoofdvraag, wat je daar als overheid aan moet doen. Precies weet niemand dat, noteren Lanser en Van der Wiel. Is innovatie dan vooral een kwestie van een goed gevoel en verder maar zien hoe het loopt? Je zou toch hopen van niet, want een goed gevoel is maar al te vaak lang niet genoeg.

Op mijn stapeltje verplicht leesvoer ligt nu Frans Nauta´s Het Innovatie Platform bovenop. Hoe een goed idee waarover iedereen het eens was, een faliekante mislukking werd. Niet leuk, wel leerzaam, zegt hij er zelf over. Ik sla het bevreesd open. Binnenkort legt de oud-secretaris van het platform het me zelf allemaal nog een keer uit.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: