Een ideetje van Henk Bleker

Dat staatssecretaris Henk Bleker van ELI nogal eigenwijze opvattingen heeft over hoe de wereld in elkaar steekt, is geen geheim. In eerste instantie leek dat zelfs wel verfrissend. Eindelijk weer eens een politicus die weet wat hij wil, hoe de feiten verder ook liggen. Gaandeweg is de charme daarvan echter wel verdwenen. Na de uitglijder in het hoofdpijndossier Mauro, is er nu de Rotterdamse vogelgriep.

Het verhaal is bekend. Grieponderzoeker Ron Foucher van het ErasmusMC bekeek in opdracht van Amerikaanse ministeries hoe gemakkelijk het bestaande H5N1 virus tot een op de mens overdraagbare variant kan worden verbouwd. Dat is uitgezocht, maar een wetenschappelijke publicatie erover is omstreden omdat die ook als een recept voor bioterroristen zou kunnen zijn. In de VS buigen experts zich nog steeds over de kwestie, en tot die tijd mag Science, waar het artikel is aangeboden, niet publiceren. Of niet met de details die het wetenschappelijk interessant maken.

Op den duur gaat dat natuurlijk gewoon wel gebeuren. Al was het maar omdat booswichten die iets met zo’n artikel kunnen, ook zonder een specifiek artikel in Science verschrikkelijke dingen kunnen uithalen met H5N1. Daar heb je Ron Foucher niet voor nodig.

Gisteren opperde Bleker in een overleg met de Kamer dat hij hoe dan ook de publicatie gaat tegenhouden, door Fouchers onderzoek tot een strategisch goed te verklaren. Voor gebruik elders is dan een exportvergunning nodig. En verrassing: die gaat hij dus niet afgeven.

Zoiets verzin je tijdens de lunch, je maakt er wat grappen over, en gaat weer aan je werk. Maar niet Henk Bleker. Hij meent het. Zoals alles wat bij hem begint als een grappig ideetje.

Nu eens zien of ze er bij Science erg van schrikken, een Nederlands exportverbod op wetenschappelijke kennis.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: