Nederlandse wetenschap is veel te goed

De Nederlandse wetenschap is een wonder, echt waar. Na een weeklang saaie rapporten lezen is er geen andere conclusie mogelijk. We hebben hier relatief weinig onderzoekers, we steken minder geld in wetenschap dan de meeste andere grotemensenlanden, en dat wordt nog steeds minder ook. En toch behoort de Nederlandse wetenschap tot de wereldtop, in elk geval op een aantal belangrijke terreinen.

Eigenlijk is de Nederlandse wetenschap veel te goed. In elk geval wel als je het jammerverhaal wilt ophangen dat de wetenschap naar de verdommenis gaat.

Wat, kan de vraag zijn, is hier aan de hand?

De cijfers, ontleend aan het ministerie van Onderwijs zelf, zijn helder (vanaf pagina 103). Nederland besteedt 1,8 procent van het bbp aan onderzoek, overheid en bedrijven samen. In de EU is dat gemiddeld 1,9. In alle OESO-landen gemiddeld 2,3 procent. In Finland zelfs 4 procent.

Nederland is geen wetenschapsland. We zijn goed opgeleid, maar minder vaak dan elders werken we ook in de wetenschap. Nergens dragen bedrijven zo weinig bij als hier: 0,8 procent. Slechts 10 procent van de werkende Nederlanders is op de een of andere manier betrokken bij R&D (de helft daarvan als onderzoeker), waarmee we hekkensluiter zijn in Europa.

Maar de onderzoekers die er zijn, werken wel aantoonbaar voor hun geld. Per jaar verschijnen er nu rond de 30 duizend wetenschappelijke artikelen. Dat is veel, maar ook nog eens 60 procent meer dan in 2002. De productie per onderzoeker is zelfs de hoogste van Europa; tweemaal zo hoog bijvoorbeeld als in Duitsland.

Daarnaast scoren Nederlanders met hun artikelen, afgemeten naar citaties, ook nog eens veel beter.Tot wel 40 procent boven het mondiale gemiddelde.

Wat er dus aan de hand is, is dat de Nederlandse onderzoekers de Gekke Henkies van de wetenschap zijn. Ze werken keihard, tegen de klippen op en desnoods in hun eigen tijd, doen het uitstekend, en laten zich niettemin al jaren met een kluitje in het riet sturen. Sterker: ze moeten van minister Verhagen via de top-sectoren naar bed met de industrie die zelf de wetenschap allang vaarwel heeft gezegd.

Vanmiddag spreek ik STW-directeur Eppo Bruins. Die moet me nog maar eens rustig uitleggen, waarom ik het helemaal verkeerd zie.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: