Goddank, de Nederlandse wetenschap wordt toch minder

Gisteren hadden we het al even over de paradox dat de Nederlandse wetenschap de laatste decennia eigenlijk steeds verder is uitgewrongen, terwijl de kwaliteit en efficiency er alleen maar op vooruit zijn gegaan. Je zult, schreef ik, maar willen verdedigen dat Nederland zijn wetenschap laat sloffen. Aan de resultaten is dat niet af te lezen. We publiceren meer en steeds beter. En dus lijken zorgen over de Nederlandse wetenschap al snel op kleinzielig gezeur van belanghebbenden.

Vanochtend zat ik bij citatieteller Robert Tijssen van het CWTS in Leiden en legde hem die kwestie ook maar meteen even voor. Waarom doet Nederland het zo goed? En blijft dat ook zo?

Dat we zo goed zijn, dacht Tijssen, is te danken aan de HBS-generatie die in de jaren zeventig vol idealen, werklust en dromen de universiteiten binnenliep. Wetenschap bood mooie carriereperspectieven en een flink aanzien. Men bouwde in veel vrijheid een nieuwe academische wereld op. En trouwens, waar moest je anders heen als intellectueel mens?

Bovendien is er in de jaren tachtig en negentig in allerlei bezuinigingsrondes veel dor hout gekapt. Daar hebben we ook nog steeds lol van.

Die HBS-generatie, zei Tijssen, gaat nu met pensioen. En het is maar afwachten, of de volgende generatie het hoge niveau kan handhaven. Niet omdat we nu dommer zijn. Maar omdat de omstandigheden voor talent aan de universiteiten niet ideaal zijn. En omdat je elders veel prettiger aan de slag kunt, financieel en qua mogelijkheden.

En jawel: volgens Tijssen beginnen de eerste haarscheurtjes in de toppositie van de Nederlandse wetenschap toch echt al zichtbaar te worden. In 2010 deed hij een analyse van het aantal (deels) Nederlandse publicaties met een Nederlander als eerste auteur tussen 2000 en 2008.

Het aantal publicaties steeg in die periode in verreweg de meeste disciplines. Maar bijna overal steeg het aantal publicaties met een Nederlandse hoofdauteur minder snel dan het totaal aantal publicaties. Kennelijk worden we daar tegenwoordig toch vaker in voorbij gelopen dan vroeger.

Het zijn subtiele signalen. Maar wie wil beweren dat het helemaal niet goed gaat met de Nederlandse wetenschap, heeft in elk geval zijn beginnetje.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: