Nederlandse universiteiten: meer vrienden dan status

Dat kon de TU Delft wel gebruiken na maanden van bonnetjesaffaires, verdachte decanen en UFO-docenten: volgens het Times Higher Edication Supplement staat Delft het hoogst van alle Nederlanders in de ranglijst van universiteiten. Op plaats 51. Ook Amsterdam, Utrecht, Leiden en Wageningen scoren bij de eerste honderd. Nederland is als universiteitenland al met al vierde, na de VS, UK en Japan.

Dat is nieuws waarmee bestuurders voor de dag durven te komen. En het is ook knap, zeker gezien de jarenlange wurggreep waarin het hoger onderwijs zich lijkt te moeten bevinden.

De vraag is alleen wat er precies zo knap is.

Wat meet deze ranking precies? Op de website van THES staat het allemaal keurig uitgelegd. Een ranking is een samenstel van factoren. Een deel daarvan is netjes objectief en gaat over aantallen publicaties, aantallen citaties, aantallen publicaties met buitenlandse collega’s, allemaal netjes verzameld en verwerkt door informatiemakelaars Thomson Reuters.

Een ander deel is subjectief, en gebaseerd op de inschattingen van vele duizenden wetenschappers overal ter wereld, die werden geenqueteerd. Daarbij is dit jaar de reputatie een nieuwe parameter: hoe vaak noemen collega’s een bepaalde instelling als de beste van zijn veld. Alles afgemeten naar de nummer 1: Harvard.

De mooie rapportcijfers die vandaag ongetwijfeld de hele dag gaan rondzingen, gaan alleen maar over die reputaties. Delft wordt kennelijk veel genoemd, en de andere vier Nederlandse instellingen ook. Hoe vaak is overigens niet na te gaan, want THES laat alleen van de eerste vijftig instellingen de echte cijfers zien. Op 50 staat de Universiteit van Sydney, met 6.9 procent, vergeleken met Harvard. Delft heeft pakweg twintig keer minder sympathisanten dan Harvard.

Afgemeten naar alle factoren samen, zacht en hard, ziet de rangorde er nog steeds niet slecht uit, maar toch echt wel wat anders. Utrecht staat op positie 68, gevolgd door Wageningen 75, Leiden 79 en Amsterdam 92 (UvA). De TU Delft valt net buiten de top-100 met een positie 104. In totaal staan elf van de 14 Nederlandse universiteiten in de top-200, met Twente nog net op plek 200.

Niet slecht, en iedere instelling gaat er vandaag zijn eigen optimale publicitaire voordeel mee doen. Alleen van Tilburg gaan we niks horen. Die staan ergens tussen 250 en 275 in de overall ranking. En ze worden elders zelden genoemd, althans als plek waar je wezen moet, als academicus.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: