Kennis maakt geen groei

Eerder deze week stelden we vast dat landen als Zwitserland, Zweden en Finland de echte kenniseconomieën van Europa zijn. Althans, dat zeggen rapporten die er verstand van zeggen te hebben. Zij investeren al met al boven de 3 procent van hun bbp in R&D. Daar kan Nederland al sinds mensenheugenis niet aan tippen.En dus kunnen we wel dromen van een plaats in de top-5 van kenniseconomieën. Maar veel meer dan dromen kan het nooit worden.

Dacht ik. Maar ik had even niet gerekend met economen als Roy Thurik in Rotterdam, die met twee collega’s net nog een studie uitbracht over de relatie tussen research en economische groei. Die relatie is er, stelt hij vast. Maar hoe die relatie werkt is een tweede. Laat staan hoe je die relatie eventueel zou moeten optimaliseren.

Economen weten bijvoorbeeld al jaren dat er zoiets als de Zweedse paradox bestaat, die er op neerkomt dat de Zweden wel een enorme smak geld in onderzoek steken, maar dat dat helemaal niet voortdurend tot lucratieve innovaties leidt. En in feite, zegt Thurik ook, geldt hetzelfde voor heel Europa.

Veel meer geld in onderzoek steken, levert niet automatisch een grotere kenniseconomie op. Daar is meer voor nodig. Ondernemerschap namelijk: mensen die op zoek zijn naar een commercieel idee terwijl ze vissen in de kennisvijver.En je kunt slim vissen. En dom.

Wat dat precies is, ondernemerschap, ga ik Thurik binnenkort maar eens vragen. En of er misschien ook zoiets als een Dutch paradox bestaat.

Maar duidelijk is wel dat simplistische verhalen over het nut van kennis nu toch echt gewoon moeten ophouden. Ruimtevaart levert misschien Tefalpannen op, maar in feite kan dat ook wel zonder een krankzinnig duur retourtje naar de maan. Als je naar de maan wilt, moet je dat doen omdat het spannend is. Of om de Russen af te troeven natuurlijk. Maar dat is een ander verhaal.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: