Brabant gebruikt zijn hersens, nu de rest nog

Dat het afschaffen van de aardgasbaten voor de wetenschap, jaarlijks iets van een miljard euro, een ramp is, behoeft weinig betoog. Een beetje bezuinigen, a la, dat moet kunnen. Maar een miljard minder per jaar is grofweg eenvijfde minder budget.

Vergis je niet, zei vandaag een universitaire hoogmogende tegen me, het is niet alleen moeilijker om geld te krijgen voor onderzoek, de hele lol van het spel gaat eraf. Als je geen kans van een op vijf maakt met een onderzoeksvoorstel, maar van een op honderd, ga je vanzelf denken dat niemand er eigenlijk op zit te wachten. Dan is het een loterij geworden, in plaats van een selectie op kwaliteit.

En dat terwijl de betrekkelijk imposante positie van de Nederlandse wetenschappen waarschijnlijk gewoon berust op de gedrevenheid van onze onderzoekers. Nog wel.

Waar het Rijk faalt, zei de hoogmogende ook, zie je trouwens wel op regionaal niveau mooie dingen gebeuren. Neem Noord-Brabant en Limburg, bijvoorbeeld, waar een deel van de miljarden die werden verdiend met de verkoop van energiebedrijf Essent nu in de opbouw van een provinciale kenniseconomie worden gestoken. Omdat ze daar wel beseffen dat een euro die je in onderzoek steekt, per saldo een paar euro aan economie oplevert. Ook energiebaten, trouwens.

Op een paar varkens na hebben ze in Brabant niks, behalve miljarden en hun hersens. En die gaan ze dus gebruiken ook. Misschien toch eens een paar afspraken maken in het Haagse. Om te horen waarom ze denken dat Nederland zijn verstand niet hoeft te gebruiken.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: