Einstein is van ons allemaal, hoor

De hele week is het al nieuws: de Hebreeuwse Universiteit in Jerusalem heeft het Einstein Archief online opengesteld. Er zijn dik 80 duizend documenten te bekijken. En er is een gallery, met topstukken die het leven en werk van de Grote Natuurkundige illustreren.

Nu heb ik me altijd al verbaasd dat er kennelijk zo krankzinnig veel bewaard kan blijven over een mensenleven, hoe interessant en belangrijk ook. Geen kattenbelletje aan de krantenjongen of het is bewaard, gearchiveerd, ingescand, en bestudeerd. Alsof het religieuze betekenis heeft. En alsof Einstein en de zijnen dat destijds ook sl vonden.

Kennelijk leent de historische figuur Einstein zich daar ook geweldig goed voor. Alleen kan het natuurlijk ook te ver gaan.

Met de openstelling door de Hebreeuwse Universiteit is namelijk ook iets ongemakkelijks aan de hand. In de eerste plaats is het Einstein archief in feite al jaren openbaar en online te raadplegen. Niet heel makkelijk te doorzoeken, en zeker niet volledig ingescand. Maar dat is het ook nu nog niet.

Nieuw is eigenlijk alleen de gallery met topstukken. Een uitstalkast van prachtig materiaal, zeker. Einsteins reisdagboekje in de VS uit 1930. Het beroemde Berlijnse aantekenboek, waarin hij zichtbaar worstelt met de zwaartekracht, vol doorgehaalde mathematische afleidingen. En het manuscript met E=mc2, dat overigens geen origineel is, maar een kopie die Einstein in de oorlog maakte om geld in te zamelen. Heerlijk, voor liefhebbers en historici.

Maar in dezelfde etalage staat ook een hele afdeling met stukken over de oprichting van de Hebreewse Universiteit, en Einsteins rol daarbij. En een afdeling met Einsteins toespraken en teksten over het zionisme. Daar zijn vast goede redenen voor, bijvoorbeeld dat Einstein zijn archief naliet aan de universiteit en dat ze daar enorm hun best doen om het te bewaren en openbaren.

Het zal allemaal niet zo inhalig bedoeld zijn. Maar zoals het nu gebeurt is het allemaal net wat te veel een publiciteitsstunt uit Jerusalem. Nogmaals dank voor het bewaren, maar Einstein is van ons allemaal. En alleen zijn werk is natuurlijk echt van belang. Inclusief de doorhalingen, die nou net van de halfgod Einstein weer een gewoon mens maken.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: