Wie gelooft James Cameron?

Filmmaker James Cameron is weer boven water nadat hij met een duikboot tot 11 kilometer diep in de Marianentrog was afgedaald. Zegt hij. Maar waarom zouden we hem eigenlijk geloven?

Niet dat hij de afdaling, drie uur staan in een verticale cylinder naar beneden en daarna weer een dik uur omhoog, zal hebben verzonnen. Dat zal wel waar zijn. Probleem is meer wat hij mee naar boven brengt. Meetgegevens over zoutgehaltes en temperatuur. Watermonsters. Maar ook filmbeelden. In 3D zelfs.

Cameron maakte in het verleden met weinig meer dan bordkarton en een fikse computer kaskrakers als TitanicThe Abyss en Avatar. Prachtige illusies. Maar toch vooral heerlijk special effects, en zeker geen realiteit. Dat maakt het er niet makkelijker op, om hem over zijn laatste avontuur, samen met National Geographic, zomaar op zijn woord te geloven.

Jim heeft daar in de inktzwarte duisternis in de diepzee ongetwijfeld dingen in zijn schijnwerpers zien bewegen, die elk voorstellingsvermogen te boven gaan. Binnenkort horen we daar meer over, uiteraard via National Geographic.

Maar we spreken af: als hij daarvan beelden gaat laten zien, haken we af. Dat Hollywood wetenschap misbruikt voor fantastische verzinsels, is allemaal best. Maar ze moeten niet aan echte wetenschap gaan doen. De scheidslijn tussen feiten en fictie is daarvoor inmiddels veel te kwetsbaar.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: