Zijn onze ingenieurs slechter dan elders?

Op zoek naar cijfers over het aandeel Europees geld in de Nederlandse R&D kwam ik wat andere cijfers tegen die tot nadenken stemden. Europa komt dus nog, maar wat later.

Net geen 40 procent van alle wetenschappelijke publicaties in Nederland vallen in de exacte vakken, als we techniek en medisch/gezondheid even apart houden. Techniek is ongeveer 5 procent.

Nederland is in Europa hekkensluiter met het aandeel exacte publicaties. Frankrijk gaat op kop met 55 procent exact, gevolgd door Duitsland (52) en Oostenrijk (51). Finland, Zweden en Belgie zitten in die volgorde rond de 45 procent.

In waardering is dat anders, zag ik (grafiek) op het onvolprezen blog van Nicolau Werneck. Nederland scoort wetenschappelijk gezien aanzienlijk beter dan de meest exacte landen: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk. We kunnen dus vaststellen dat een handjevol Nederlandse natuurwetenschappers het aanzien van de Nederlandse wetenschap hoog houdt. Dat blijkt ook in de impactcijfers per vakgebied in Nederland. Daar staan de exacte publicaties bovengemiddeld bovenaan.

Prima allemaal, voor de zuivere wetenschap. Maar wat heb je eraan? Wat bijvoorbeeld gek is: de Nederlandse exacte wetenschap scoort ongeveer even goed als die in de landen die volgens de EU de echte innovatielanden zijn: Zweden, Denemarken of Zwitserland. Waarom, wordt weer de vraag, is Nederland dan slechts een innovatievolger?

Omdat natuurwetenschappers zich te veel op de zuivere wetenschap richten? Kan.

Maar misschien is het wel allemaal de schuld van onze ingenieurs. Het aandeel technische publicaties in Nederland ligt ongeveer op 5 procent. Behalve in Frankrijk (10 procent) geldt dat overigens voor ongeveer alle Europese landen. Maar de impactfactor van technische publicaties is in Nederland de laagste van alle vakgebieden (goed, op economie na dan).

Hebben we in Nederland slechtere ingenieurs dan elders? Of hebben ze wel wat beters te doen dan publiceren? Zo ja, wat dan, als ze ook niet de motor voor sprankelende innovatie zijn? Later deze week reis ik naar Eindhoven. Voor antwoorden.

RCIs_500.png

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: