Huh, waar is dat Stapel-artikel nou?

Begin 2011 publiceerde de Tilburgse sociaal psycholoog Diederik Stapel een artikel dat zomaar hoogtepunt in zijn carriere had kunnen worden. Zo vaak halen Nederlandse onderzoekers immers het tijdschrift Science niet, en al helemaal niet als ze geen beta’s zijn. Met Science op je publicatielijst wil je wel aankomen.

De studie van Stapel en de Groningse collega socioloog Siegwart Lindenberg toonde aan dat rommel op straat leidt tot een racistische houding van het publiek en denken in stereotypen. Merkwaardig. Maar als dat zo is, kun je sociaal met wat extra straatvegers kennelijk meer bereiken dan alleen een schone stoep.

Het enige probleem, zoals bekend, is dat Stapel de data waarop de studie was gebaseerd, uit zijn duim had gezogen. Gisteren rapporteerde eindelijk de commissie Levelt over de status van 20 van Stapels publicaties. Twaalf daarvan zijn troep, gebaseerd op verzonnen gegevens. Fraude. Misschien wel de grootste ooit.

Er is al heel veel gezegd en geschreven over Stapel, zijn motieven, zijn handelwijze, het gebrek aan controle door zijn collega’s.  In een reactie in de Volkskrant zegt de Amsterdamse psycholoog Paul van Lange dat een geluk bij een ongeluk is, dat de verzinsels van Stapel relatief nieuw zijn. Daardoor is de wetenschappelijke invloed nog niet zo groot.

Dat lijkt me eerlijk gezegd flauwekul. Ten eerste deed Pim Levelt onderzoek naar publicaties uit Stapels recente Tilburgse praktijk. Wat er daarvoor gebeurde, in Amsterdam en Groningen, wordt nog uitgezocht. Ten tweede is de invloed van artikelen, als ze iets om het lijf hebben, doorgaans juist in de eerste jaren na publicatie het grootste.

Ik probeerde het artikel van Lindenberg en Stapel er nog eens even bij te pakken. Gewoon, om te zien of we er destijds als media misschien zelf al iets raars aan hadden kunnen zien.

Maar het artikel staat bijvoorbeeld niet (meer) op de verder ellenlange online publicatielijst van Lindenberg. Dat is natuurlijk om te voorkomen dat er alsnog aan wordt gerefereerd. Maar het is ook vreemd. Niet alleen de fraude wordt zo weggepoetst. Ook de fraudezaak verdwijnt ermee uit beeld.

Het zou echt netter zijn, als het wel op de lijst staat en voor iedereen te lezen is, met in grote rode letters RETRACTED erboven en een naschrift over Stapels wangedrag. Niet fijn voor Lindenberg. Wel zo zuiver voor de wetenschap.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: