Voor het geld moet je in Canada wezen

Ik weet niet of het tegenwoordig misschien anders is, maar academici praten naar mijn idee niet over geld. Ze klagen natuurlijk steen en been waar het gaat om de financiering van projecten, spullen en mensen. Maar over hun eigen salaris hoor je ze zelden.

Gelukkig zijn er wel statistieken, en vorige week had het Times Higher Education Supplement de hand gelegd op een internationale vergelijking van academische inkomens.

Ranglijstjes, daar zij ze bij het THES dol op. En dus lazen we dat een universitair docent of hoogleraar in Canada het meeste van alle academici in 28 landen verdient. Mind you: wel geindexeerd naar de levensstandaard.

Dat laatste maakt de uitkomsten al meteen discutabel, lijkt me. Maar het lijstje is niettemin te aardig om niet te vermelden. Na de Canadezen zien we de Italianen, Zuid-Afrikanen, India, Amerika, Saoedi-Arabie, Engeland en Australie. En dan op de negende plaats ook Nederland. Volgens de rekenmeesters van de studie (Russen en economen uit Boston, op aangeven van beleidsonderzoeker Ben Jongbloed in Twente) is het gemiddelde en geindexeerde inkomen hier 5313 dollar bruto per maand. Nog net in de top-10, die door de Duitsers wordt afgesloten.

Volgens een van de opstellers van de studie, aan het woord in THES, is de hoofdboodschap van het rapport dat academici over de brede linie stevig minder verdienen aan universiteiten, dan elders in de samenleving. En dat de wetenschap daardoor geen talent meer trekt.

Dat laatste staat nergens in het rapport. En vooral de reacties onder het interview met deze Philip Altbach uit Boston, geven de burger misschien zelfs wel moed. Universiteiten, is daar de teneur, bieden juist prachtige kansen en omstandigheden. Alleen al de vrijheid, kom daar elders eens om.

En als je daarvoor naar eigen idee te weinig wordt betaald, kun je van nu af aan zien waar je heen moet: een universiteit in Canada dus. Of wie er lekker weer bij wil: in Italië of Zuid-Afrika.

Of gewoon nuchter vaststellen dat we in Nederland op de universiteit toch niet echt honger lijden, ondanks alles.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: