Uit eigen doos: 2,8 miljard voor topsectoren

Heel modern, de manier waarop het ministerie van EL&I vanavond haast terloops bekend maakte dat ze eruit zijn met de topsectoren. In totaal, twitterde Maxim Verhagen, is er dit jaar 2,8 miljard voor wetenschappelijk onderzoek op 9 terreinen waar bedrijven ook iets in zien. Daarvan komt 1,8 miljard van die bedrijven. Het andere miljard komt van de overheid. En dat gaat zelfs oplopen tot 2 miljard, voorziet Verhagen ook.

Klinkt doortastend, 2,8 miljard per jaar voor innovatieve wetenschap. De vraag is uiteraard, waar dat geld vandaan komt. Niet uit de aardgasbaten, voorheen een miljard per jaar voor groots wetenschappelijk onderzoek, maar door dit kabinet afgeschoten.

Om te beginnen is het goed om vast te stellen dat 2,8 miljard euro een smak geld is, maar lang niet al het R&D geld dat nederland verstookt: ruim 10 miljard per jaar. Ook goed om vooraf vast te stellen: de bv Nederland spendeert daarmee 1,8 procent van het bruto nationaal product aan onderzoek. Het streven in de EU was in 2010 al 2 procent. Echt innovatieve koplopers als Zweden spenderen 2,5-3 procent.

Maar dat terzijde. De vraag is uiteraard, is dit extra geld? Het antwoord is neen. De overheid haalt het vastgestelde miljard uit het budget van NWO en instituten als TNO, DLO, ECN, Marin, Deltares en NLR. Geld dat dus toch al op de begroting staat. Maar dat nu onder een nieuw regime wordt besteed, uitsluitend met goedkeuring van bedrijven.

Daarnaast is er een half miljard belastingverlaging ingeboekt, waarmee bedrijven onderzoekskosten kunnen wegcijferen. Volgens de EU-begrotingsregels is dat overigens geen uitgave aan innovatie. Dat hoeft geen nieuwe research te zijn, als het maar wel in de topsectoren valt: tuinbouw, water, agrofood, life science, chemie, energie, high tech systemen, logistiek, creatief.

Waar die 1,8 miljard van het bedrijfsleven vandaan komt, staat niet in het persbericht. Uit CBS cijfers blijkt dat de Nederlandse bedrijven tegenwoordig allemaal samen iets van 5 miljard per jaar aan R&D spenderen, al dan niet uitgevoerd door Nederlandse instellingen.

Het is crisis. VNO-NCW klaagt steen en been over alle tegenwind en de onmogelijk hoge kosten van vanalles en nog wat. Het kan om die reden niet anders dan dat de 1,8 miljard euro voor research van bedrijven, gewoon uit de gangbare 5 miljard komt. Hetzelfde geld, dat waarschijnlijk zelfs al voor research was geboekt. Opnieuw geoormerkt kost het hooguit minder, omdat het belastingvoordeel biedt.

Met enige moeite kun je opgetogen vaststellen, dat er in elk geval geld wordt gestoken in de topsectoren en dat sommige onderzoekers in hun handen mogen knijpen. Maar dan nog blijft het vooral een sigaar uit eigen doos, die Nederland van zijn lang zal ze leven niet in de top-5 van kenniseconomieen kan brengen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: