De gevestigde orde verliest altijd

Toch nog even verder gedacht over wat hoogleraar Wim Turkenburg me in ons afscheidsinterview deze week voorhield. De weerstanden tegen klimaatmaatregelen, denkt hij, gaan allemaal terug op de weerstand tegen een sterke overheid. Bemoei je met je eigen zaken, is het sentiment: als ik energie wil verspillen is dat mijn zaak.

Waarom, vroeg ik hem, hameren klimaatsceptici dan op technische kwesties: het wordt niet warmer, het is de zon, het is geen CO2, het is niet erg, of zelfs een zegen? Over ideologie hoor je ze nooit.

Allemaal tactiek, zei Turkenburg, bedoeld om het grote publiek in de war te houden. Waarbij de media, ook jouw krant, een bijzondere rol spelen. Media leven van het conflict. Desnoods maken ze het zelf, door marginale kritiek uit te vergroten.

De ironie, zei hij ook, is dat in de afgelopen decennia de anti-kernergiebeweging dankbaar gebruik had weten te maken van precies hetzelfde mechnisme in de media. Tegenstanders kregen ruim baan. Voorstanders waren meteen verdacht.

Het verschil tussen toen en nu, is alleen dat de wetenschappen in het klimaatdossier de gevestigde orde zijn geworden. De ervaring met kernenergie voorspelt wat dat betreft niet veel goeds: de gevestigde orde verliest altijd.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: