Lachspiegel van de wetenschap (1)

Verder neuzend in de oceaan van researchdata die zich om ons heen blijkt uit te strekken, kwam ik het Worldmapper project weer eens tegen. Je kunt dorre staatjes maken van, bijvoorbeeld, de hoeveelheid wetenschappelijke publicaties van een bepaald land. Maar je kunt het ook visualiseren. En dan niet in flauwe taartdiagrammen. Maar volgens de geniale truc van Worldmapper: vergroten wat er toe doet en verkleinen wat er niet toe doet.

Als het om wetenschappelijk publiceren gaat, zijn de Amerikanen natuurlijk alleenheersers. Maar gemeten per hoofd van de bevolking blijken we in Nederland heel behoorlijk mee te kunnen (data 2001), ingeklemd tussen lobbesen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Japan blijkt ook danig uit de kluiten gewassen.

Het meten per capita leidt overigens ook tot merkwaardige artefacten. Het broodmagere Afrika is natuurlijk voor een groot deel aan de geringe wetenschappelijke activiteit te maken, maar ook met de grote bevolking. Grappig is de enorme overdrijving van de Falkland-eilanden schuine streep de Malvinas. Dat kan maar één ding betekenen. Er staat een productief onderzoeksinstituut en er woont niemand.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: