Lachspiegel van de wetenschap (3)

Gisteren en eergisteren bekeken we door het vergrootglas van Worldmapper de wetenschappelijke productiviteit in de wereld, en de groei daarin. Opvallendste inzichten: grootmacht VS groeit het minst, gemeten naar wetenschappelijke publicaties per capita. En Nederland speelt in de top mee. Ook opmerkelijk: Afrika bestaat op deze kaarten eigenlijk niet meer.

Waar dat allemaal toe leidt? Daarbij is de wereldkaart voor de toepasbaar geachte inzichten misschien illustratief, gemeten naar het aantal patenten per hoofd van de bevolking (data 2008).

Laten we ditmaal in Afrika beginnen, het ragfijne draadje in het midden. Misschien worden daar nog wel ideeen gegenereerd. Maar er zijn hoe dan ook heel veel Afrikanen, en heel weinig Afrikaanse patenten. Ook van Zuid-Amerika moeten we het qua innovatie trouwens niet hebben.

Het spel gaat tussen de VS en Europa, die vergelijkbaar zijn in de productie van patenteerbare kennis. En het Verre Oosten, waar wereldkampioen patenteren Japan van de kaart bulkt. China doet ook lekker mee. Opvallend mager, in dat verband: India. Maar wat niet is, kan haast niet anders dan nog komen. En snel ook.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: