Even lachen voor de KIA-foto

Woensdag presenteert SER-voorman Alexander Rinnooy Kan een tweede momentopname van de Nederlandse kenniseconomie. Deze zogeheten tweede KIA-foto toont op zestig parameters hoe het staat met de ambitie om in 2020 bij de top-5 van kennislanden te horen. De foto is geen foto, maar een waaier van rode, oranje en groene stroken. Rood is fout, orange is beter, en groen is goed.

De ‘foto’ is gemaakt in opdracht van tientallen kennisinstituties, van KNAW en NWO tot VNO-NCW. Die stelde in 2010 vast wat er nodig is om de ambities als topkennisland te realiseren. Veel inzet, was de conclusie. En zeker een miljard aan extra investeringen. Zodat we min of meer op het niveau komen van echte kennislanden: meer dan 2 procent van het bbp voor innovatie en wetenschap.

Dinsdagmiddag sprak ik Rinnooy Kan al even over de uitkomsten. Die geven een gemengd beeld, zei hij. Maar hij was ook opgetogen. Op enkele punten was er zeker vooruitgang te melden. Er zijn minder zwakke scholen. Minder voortijdige schoolverlaters. En met het topsectorenbeleid wordt herkenbaarder waar Nederland goed in wil zijn, en waar de industrie eventueel wel in zou willen investeren.

Rinnooy Kan klinkt altijd serieus, maar tegelijk ook altijd onverwoestbaar optimistisch. En dus wilde hij wel even lachen voor de tweede KIA-foto. Sterker, er zijn meer aanwijzingen dat we het nog niet eens zo slecht doen.Het World Economic Forum bevorderde Nederland net van de achtste naar de zevende kennisconomie. Dat is weliswaar vanwege onze infrastructuur, en minder vanwege kennisinvesteringen. Maar het is toch maar winst.

Pijnlijk werd Rinnooy Kans optimisme pas toen hij uitlegde waarom dat miljard extra voor wetenschap en innovatie even niet meer in de rapportages van de KIA-coalitie wordt genoemd: omdat het een kansloze wens is in het licht van het Catshuis en de crisis.

Eigenlijk was hij hoorbaar opgelucht dat de politiek de hele kennislandambitie niet allang bij het grof vuil heeft gezet. En wie weet, opperde hij ook, keert ooit het tij. Tot 2020 zijn er immers nog minimaal twee nieuwe regeringen. Met nieuwe ambities en wel een paar miljard.

 

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: