Mooi? Techniek is helemaal niet mooi

Het kabinet luidt de noodklok over een schreeuwend gebrek aan technici de komende jaren. De lassende, bankwerkende en monteurende babyboomers gaan massaal met pensioen. En er zijn te weinig scholieren en studenten in opleiding om ze te vervangen. In 2016 resulteert dat in 170 duizend technici te weinig.

Dat worden dus Polen en Bulgaren, zou je denken. Maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. En dus wil het kabinet het aantal Nederlandse technici in opleiding omhoog hebben. Om te beginnen door het imago van techniek op te schroeven. Techniek is toch zo mooi, is het mantra.

Echt?

Om te beginnen is met dat imago van techniek iets raars aan de hand. We leven in een hoogtechnologische samenleving, en worden de hele dag omringd door techniek. Onze auto’s, telefoons, computers, licht, lucht en water, de centrale verwarming en het draadloze thuisnetwerk, ons voedsel, de films die we zien: alles is techniek. Een leven zonder kunnen we ons niet meer voorstellen.

En onze kinderen al helemaal niet.

Maar het is met techniek ook een beetje als de goudvis die niet weet dat hij omringd wordt door water. Het is er, een natuurlijk gegeven. Pas als het er niet is, dringt door hoe belangrijk het voor hem is. Dan bellen we boos een helpdesk, een storingsmonteur, de loodgieter, een mannetje. Dat de techniek mensenwerk is, is hún probleem. Niet het onze.

Techniek is dus mooi om te gebruiken. Maar lastig zodra het mensenwerk wordt. Daar helpt geen campagne aan.

170 duizend extra technici haal je met geen geweld binnen door techniek en technici op te hemelen. Wat nu zo merkwaardig is, is dat dit liberale kabinet maar niet begrijpt wat wel de oplossing is: beter betalen. Laat de markt zijn werk doen.

Kansen zat. Behalve 170 duizend technici te weinig, stromen er de komende jaren ook 340 duizend verse technici wél de sector in. Betaal die vaklui fatsoenlijk en het vak wordt vanzelf aantrekkelijk genoeg om het te leren en te beoefenen. Niet omdat techniek zo mooi is, dat is het namelijk helemaal niet. Techniek is ingewikkeld, en vuile handen.

Maar gewoon omdat het dan goed verdient om bankwerker te zijn. CV-monteur. Of fietsenmaker.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: