Zijn ze bij het RIVM helemaal gek geworden?

In eerste instantie ben je geneigd te denken dat ze helemaal gek geworden zijn, bij het RIVM. Gisteren verscheen een kennisbericht van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, waarin artsen wordt voorgehouden dat ze klachten van patiënten met ‘elektrogevoeligheid’ serieus moeten nemen. Bijvoorbeeld door voorlichting over bescherming tegen elektromagnetische golven.

Was getekend: RIVM, KEMA, TNO, GGD’s, Telecombureau, ZonMW en Gezondheidsraad. Alle instanties, kortom, die wetenschappelijk kijken naar de risico’s van elektromagnetische straling, van radar tot mobieltjes. Instanties ook die weten dat er wetenschappelijk echt geen aanwijzingen zijn dat je een hersentumor van mobiel bellen krijgt, zoals hele volksstammen maar blijven denken, ondertussen trouwens vrolijk doorbellend.

Ik had van dat Kennisplatform eerlijk gezegd nog nooit gehoord, en meende zelfs even dat het om een van die nogal bozige actiegroepen moest gaan, die ageren tegen alles wat elektrisch is. Ik heb ze wel eens op de krant gehad, voor een praatje. Ziek van de elektrische deken, de WIFI verderop in de straat, straatlantaarns, en trouwens ook van de uitlaatgassen van vliegtuigen en andere technologische staatsterreur. Een beetje paranoïde volk met een allegaartje van vage klachten, concludeer je bij dat soort ontmoetingen al snel.

Maar RIVM & co hebben besloten dat je het, bijvoorbeeld als huisarts, toch serieus moet nemen. Op zich terecht. Als mensen klachten hebben en naar de dokter gaan, moet je ze niet weglachen. Maar daarna moet je ze wel de waarheid durven zeggen. Zou je denken.

Maar daar is het platform niet voor. Waar is het wel voor? Het is in 2010 opgezet om een einde te maken aan de soms aanzienlijke spraakverwarring van alle instanties die wel eens iets zeggen over stralingsrisico’s. Er is nu één loket. Daar kunnen burgers (en media) terecht voor het enige betrouwbare verhaal over elektromagnetische straling, wetenschappelijk verantwoord.

Klinkt goed en verstandig. Alleen blijft het wringen dat het eensluidende advies kennelijk is om klagers te bevestigen in hun elektroparanoia. Terwijl mensen niet ziek worden van elektromagnetische golven, maar toch echt gewoon van de zorgen die ze zich daarover maken.

Advertenties
Een reactie plaatsen

3 reacties

 1. Niek van't Wout

   /  mei 5, 2014

  Er valt voor dhr. van Calmhout nog veel te leren. Bijvoorbeeld het opdoen van kennis over onderzoek naar effecten van EMV op levende organismen. Er zijn stapels wetenschappelijke studies die keurig gepubliceerd zijn en die aantonen dat gemoduleerde electromagnetische velden invloed hebben op het celgedrag van bomen en planten. Maar ja dat is natuurlijk ook allemaal onzin…

  Beantwoorden
 2.  /  mei 5, 2014

  Martijn en als het nou eens waar is wat dan?
  ook asbest was eerst niet gevaarlijk en nu sterven er elke dag nog minimaal 3 mensen als gevolg van asbest.

  Beantwoorden
 3. Niek van't Wout

   /  mei 6, 2014

  Het wordt steeds gekker. Wageningen deed o derzoek naar effecten van EMV op bijen.
  Uitkomst 2014, er is geen effect op de individuele bij. Maar wel werd vast gesteld dat 90 % van de blootgestelde bijen de winter niet overleeftde, tegen 10 % van de niet blootgestelde bijen. Maar, zo concludeerde Wageningen hier kan geen oordeel aan verbonden worden. Daar is meer o derzoek voor nodig.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: