Opeens is er 2 miljard voor Hoger Onderwijs

Gisteravond zat hij glimmend bij Pauw en Witteman: de hoofdredacteur van Science Guide, Pieter Gerrit Kroeger. Niet als kenner van het hoger onderwijs, maar als kenner van het CDA. Evalueerde al eerder CDA-debacles, schreef naar verluidt meeslepende boeken over de teloorgang van de Christendemocratische zuil.

Kroeger was op herhaling bij P&W. Een paar dagen ervoor had hij voorspeld dat het gelazer rond de PVV in Limburg tot een crisis in Den Haag zou leiden. Dat gebeurde. Of daarmee Kroeger een visionair moet heten, weet ik niet. Als er geen crisis was uitgebroken, hadden we Kroeger niet meer op de buis gezien namelijk.

Maar dat doet er niet toe. Sinds een paar jaar is Kroeger als hoofdredacteur van Science Guide namelijk wel een uitstekende bron voor wat er achter de schermen van de macht op het gebied van Hoger Onderwijs en Wetenschap gebeurt.

De manier waarop hij het opschrijft, verraadt een ambtenaar, diep in zijn binnenste. Klopt ook: hij was ooit adviseur HO van staatssecretaris Marc Rutte zelf.

Maar daar lezen we graag even doorheen in Kroegers analyse van het Hoger Onderwijs na de val van het kabinet. Waar het op neerkomt is dat de huidige studiefinanciering al zeer binnenkort eraan gaat, en vervangen wordt door een sociaal leenstelsel. Daarmee speelt OCW 2 miljard euro per jaar vrij op zijn begroting.

Die miljarden, weet Kroeger van zijn CDA-vrienden, gaan niet naar het begrotingstekort. Althans niet helemaal. Ongeveer de helft gaat wel naar het grote zwarte gat van Jan-Kees de Jager. Maar de rest is er voor extra investeringen in onderwijs en onderzoek. Dat heeft Elly Blanksma, ook al een CDA-er, in maart namelijk aangekondigd. En dat schijnt ook in de Catshuisberaadslagingen besloten te zijn geweest.

Het zou mooi zijn: het besluit om tegen de crisis in te investeren in de opleiding en onderzoekscapaciteit van Nederland en de Nederlanders. En dat miljard komt ook in de richting van wat er per saldo in het regeerakkoord was geschrapt in het onderzoeksbudget.

En het mooiste, aldus Kroeger: er is een Kamermeerderheid voor dit meesterlijke plan, waarvan je haast zou gaan denken dat hij het (mede) zelf bedacht heeft.

Eind goed, al goed? Misschien. Alles hangt af van de voorwaarden van dat sociale leenstelsel. Als die bij voorbaat als een molensteen om de nek gaat hangen van generaties studenten is de uitwerking gegarandeerd averechts. Dan gaat er geen hond meer iets moeilijks studeren, in de wetenschap dat ze de rest van hun leven tot onder de brug waar ze slapen door deurwaarders achtervolgd zullen worden.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: