Kwaliteit? Handige bestuurders moet je hebben

Leuk hoor, het nieuws dat de universiteiten in de periode sinds 1999 zo’n 120 procent meer inkomsten van derden weten binnen te halen. Destijds was dat 711 miljoen euro per jaar. Nu (boekjaar 2009 althans) is dat 1564 miljoen. Aldus het Rathenau Instituut in een opfrisrapport over de Nederlandse universiteiten. Bedrijven dragen daaraan ruwweg een kwart bij, net als de non-proficsector. Eenzesde komt van het buitenland, lees EU. Verreweg de grootste externe geldschieter voor onderzoek is de overheid.

Maar is de ruime verdubbeling van extern geld voor onderzoek nou goed of slecht nieuws voor de Nederlandse wetenschap? Geen idee, eigenlijk. Maar dat het de boel bij de universiteiten flinkt opschuwd, blijkt elders in hetzelfde rapport. Daar gaat het even over de zogeheten ‘werfkracht’ van instellingen.

De werfkracht van een universiteit wordt gemeten door het geld voor goed onderzoek (via NWO en KNAW) af te zetten tegen de inkomsten via externe geldschieters (derde geldstroom). Alles bij elkaar levert dat een fascinerende plattegrond op waarin af te lezen is hoe aantrekkelijk iedere universiteit kennelijk is voro de uiteenlopende geldschieters.

Wie rechtsboven staat, heet ondernemend. Wie linksonder staat, heet onderwijzend.

Rathenau vergelijkt de wervingskracht van de universiteiten van 2001 met die van 2010, en er is eerlijk gezegd geen peil te trekken op alle verschuivingen. In 2001 was Wageningen de meest ondernemende universiteit. Nu zijn dat Leiden, Nijmegen en Eindhoven. Maastricht bleven vooral onderwijzende instellingen. En Delft scoort opeens veel beter in de geldstroom. Wageningen veel slechter in de tweede geldstroom.

Is er een gemeenschappelijke deler? Eigenlijk niet, zegt Rathenau ook zelf. Er is, staat letterlijk in het rapport, geen correlatie met de kwaliteit van het onderzoek. Zowel heel wervende universiteiten als heel onderwijzende kunnen wetenschappelijk zowel heel goed zijn, als heel matig.

Wetenschappelijke kwaliteit is kennelijk helemaal geen factor bij het binnenhalen van vermogende partners. Handige bestuurders wel, heb ik zomaar het vermoeden. Of slagvaardig misschien wel.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: