Het Maya-dilemma: zonder kletsverhaal geen nieuws

Eerst heeft de National Geographic Society ons jarenlang doodgegooid met doemverhalen over de Mayakalender die het einde der tijden aankondigt op 21 december 2012. En nu komt diezelfde National Geographic met een expeditie die in Guatemala een negende-eeuwse Maya-kalender heeft gevonden die nog zeker 7000 jaar meegaat. En in feite gewoon tot de eindigheid reikt, net als alle kalenders.

Mooi, ben je even geneigd te denken. De wereld vergaat toch maar niet.

Maar het merkwaardigste aan het hele verhaal is dat op een enkele mafketel na natuurlijk niemand werkelijk geloofde dat de wereld eind dit jaar zou vergaan. Dat verhaal was een modern sprookje. Een fantasie, die vooral lekker was omdat hij toch een tikje griezelig leek. Wat nou als die malle Maya’s zomaar toch gelijk hadden?

Het is diezelfde griezelfantasie die maakt dat we het nieuwe nieuws toch ook weer interessant vinden, als media en als mediaconsumenten. Niemand geloofde de voorspelling, maar een gevoel van opluchting bij het uitblijven van een fictieve ramp, is kennelijk toch prettig.

Voor de wetenschapsjournalistiek zijn dit de lastige momenten. Is de weerlegging van een populair broodje aap nieuws? Eigenlijk niet, nee. Maar als verantwoord medium weet je dat je lezers elders toch de klok wel zal horen luiden. Dus vertel je hem toch het liefst zelf waar de klepel hangt. In een nieuwsverhaal, dat de mythe nog maar weer eens naar de prullenbak verwijst.

Terecht. Maar zonder het broodje aap van de eindige Maya-kalender zou het mooie archeologennieuws natuurlijk van zijn lang zal ze leven niet in de krant zijn gekomen.

Is dat netto winst of netto verlies? Wie het weet mag het zeggen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: