Nederland: wereldkampioen onderwijsdata

Goed nieuws voor wie van ranglijstjes houdt en van het Nederlandse Hoger Onderwijs. Universitas21, een internationale club van universiteiten, heeft een nieuw rapport waarin het landen rangschikt naar de kracht van hun Hoger Onderwijs. Nederland staat daarin op nummer 9.  Net na Australië. Net voor het Verenigd Koninkrijk.

Afgezien van de VS, Canada en Australië is de top-10 van hoger onderwijssystemen een Europese aangelegenheid. Sterker: alle vier de Scandinavische landen doen het uitstekend, evenals Zwitserland. Toevallig, of eigenlijk helemaal niet toevallig, zijn dat in alle OECD-lijsten ook de meest innovatieve landen.

Als in de overall ranking de Amerikanen een 10 krijgen, dan scoort Nederland een 7,7. Op zich klinkt een dikke 7,5 niet slecht, zeker gezien de positie van de Fransen (7,1) en de Duitsers (6,9). De Belgen scoren een 7,4.

Klinkt mooi dus. Alleen waarom zijn we in Nederland eigenlijk een relatieve koploper?

Het rapportcijfer is opgebouwd uit vier elementen: middelen, beleid, verbondenheid en productiviteit. Gemeten naar investeringen voor wetenschap en onderwijs is Nederland negende na landen als Canada, de VS, de Scandinaviërs, Zwitserland en Singapore. Qua verbondenheid (internationaal) staan we relatief laag: op plaats 20. In productiviteit halen we net plaats 10.

Maar echt wereldleider zijn we voor wat betreft Hoger Onderwijs toch in beleid, vertaald naar aantallen vrouwelijke studenten en staf, naar beschikbaarheid van onderwijsgegevens, en naar regelgeving. Nederland scoort vooral met onze kennelijk perfecte boekhouding van hoger onderwijs data en met regels.We krijgen er een 10 voor.

Echt doorslaggevend is dat overigens niet, blijkt ook met enig rekenwerk. Alle toplanden hebben hun cijfers en vrouwen en regels ongeveer even goed op orde. Dat maakt het verschil dus niet. Maar omgekeerd wel: landen zonder stevig beleid bakken niks van hun onderwijs en wetenschappen.

Wel echt doorslaggevend: geld. Wie investeert, staat in de top. Uitzonderingen daarin zijn de Britten en de Australiërs, die vooral veel produceren, alle bezuinigingen ten spijt.

Nederland is negende omdat we nog steeds relatief veel investeren en tegelijk bovengemiddeld ijverig publiceren. Blijft natuurlijk de vraag wat je daar precies aan hebt, behalve het bereiken van een hoge plek in de ranglijst.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: