Onderste olie uit de kan

De run op de olie- en gasreserves van de Noordpool is een riskante run op het onderste uit de kan.

Het is de ultieme ironie van de klimaatverandering dat door het eeuwenlang opstoken van fossiele brandstoffen het Noordpoolijs ’s zomers zo ver afsmelt dat winning van olie en gas in het poolgebied een reële optie is geworden.

Dat gevoegd bij de inmiddels structureel hoge olieprijzen, maakt dat de winning van olie in het poolgebied zich de komende jaren zeker gaat uitbreiden. De vraag is wat daarmee te winnen is. En vooral: wat de risico’s zijn voor wat een van de laatste natuurgebieden van planeet Aarde moet heten.

Te winnen is er tegelijk veel en weinig. Voor landen en oliemaatschappijen betekent het nieuwe frontgebied een kans op miljardeninkomsten. Voor de wereld als geheel zijn de geschatte winbare reserves in het gebied net geen druppel op een gloeiende plaat: ongeveer drie jaar wereldverbruik. Alleen beetjes helpen, zo gaat het met alle oliereserves. Maar in principe zou de wereld best zonder kunnen.

De milieurisico’s van grootschalige oliewinning, ondermeer door Shell, zijn inmiddels onderwerp van discussie. Maar de olieindustrie heeft geen goede track record. Milieuveiligheid is  er onderdeel van de bedrijfsvoering, en geen absoluut uitgangspunt.

Het poolgebied kent zijn eigen risico’s. Boordieptes zullen er veel minder dramatisch zijn dan bijvoorbeeld in de Golf van Mexico, waar het lek in de diepte onder de Deepwater Horizons haast onstelpbaar bleek. De omstandigheden aan het oppervlak zijn daarentegen binnen de poolcirkel wel veel zwaarder. Bovendien is het ecosysteem van de poolwateren kwetsbaar, juist omdat het minder complex is dan in andere gebieden.

Het lijkt er vooral op dat de oliemaatschappijen gelijk hebben in hun optimistische inschattingen van de problemen aan de pool, zolang het goed gaat. Maar de milieubeschermers krijgen gelijk zodra het een keer goed mis gaat in het poolgebied. Te vrezen valt dat je daar op kunt wachten.

De run op de poololie laat eens te meer laat zien dat het de hoogste tijd is om voluit in te zetten op duurzame energiebronnen en efficiency, in plaats van de onderste olie uit de kan.

(Volkskrant 16.5.2012)

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: