Plasterks gratis bèta’s

Kostenloos exact studeren kan het aantal bèta’s vergroten, maar de huidige studieuitval is een groter probleem.

Het plan van voormalig minister en nu PvdA-kamerlid Ronald Plasterk om studenten van exacte- en technische studies in de toekomst vrij te stellen van collegegeld, ontlokt terecht felle reacties. Plasterk sprak zondag in Buitenhof over het groeiende tekort aan technici en bèta’s, dat de Nederlandse bedrijvigheid parten gaat spelen.

Die zorg is terecht. De vraag is echter of het probleem op te lossen is door veel meer studenten naar exacte vakken te willen lokken. Er is niet zozeer behoefte aan meer studenten bèta en techniek. Er is behoefte aan afgestudeerden in die richtingen.

Dat universiteiten en hogescholen niet enthousiast reageren, hangt samen met het bestaande financieringsstelsel, waarin collegegeld per student moet worden verdiend. Massale toestroom van studenten die vervolgens niets opleveren, is vragen om kwalitatieve problemen bij studierichtingen die juist tot de kostbaarste behoren.

Het aantal inschrijvingen voor exacte studies stijgt de laatste jaren al licht; het aantal afstudeerders nauwelijks. Het echte probleem van de schaarse bèta’s is daarom de relatief grote studie-uitval. Een kwart van de eerstejaars houdt het binnen een jaar al voor gezien. Ook voor veel gemotiveerde studenten zijn de studies kennelijk te pittig of toch anders dan ze gedacht hadden.

Plasterks voorstellen, die overigens geheel in lijn zijn met eerdere ideeën van werkgeversorganisatie FME, zijn op zijn best een begin van het oplossing van het Nederlandse bèta-tekort. Parallel daaraan zijn niet alleen plannen nodig om het onderwijs aan alle exacte studenten fatsoenlijk te financieren.

Nog belangrijker is om de huidige studie-uitval in de exacte richtingen terug te dringen met betere voorbereiding, beter onderwijs en betere begeleiding. Dat is fair voor de huidige, betalende studenten. En mogelijk ook effectiever dan Plasterks gratis instroom.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: