Commentaar: natuurbeleving en belevingsnatuur

Hans Wijers wijze pleidooi voor meer doorleefd natuurbeleid moet niet ontaarden in belevingsnatuur in Nederland

Met het aantreden van oud-minister en oud-AKZO topman Hans Wijers doet op het eerste gezicht een weldadig soort pragmatisme zijn intrede bij natuurbeschermend Nederland. Wijers wil als nieuwe voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten dat de natuur weer wordt beleefd in plaats van in de eerste plaats beschermd. Omdat mensen zoals hij wel worden geraakt door een mooi landschap of zonlicht door de bomen, en dus ook plannen om daar een snelweg doorheen te leggen. En niet door bijvoorbeeld de Ecologische hoofdstructuur, die toch vooral een papieren werkelijkheid vormt, hoe belangrijk verder ook.

Het valt aan te nemen dat dat meer is dan een koerswijziging die een vergrijzende en krimpende vereniging weer aan voldoende leden moet helpen. Natuurmonumenten speelt een wezenlijke en belangrijke rol in de bescherming van natuur en landschappen in Nederland, op alle niveau’s. De vereniging kan  daarvoor zeker een groter draagvlak gebruiken. Ten dienste van natuur en landschap.

Maar uiteindelijk gaat het ook voor niet-leden om de vraag of de natuur in Nederland langs de weg van de emotionele betrokkenheid altijd de beste kansen krijgt. De waarde van natuur en landschap kan op die manier namelijk gemakkelijk ook maar een mening worden, of zelfs een hobby, al dan niet van links.

Een dergelijke opvatting gaat in elk geval wat al te licht voorbij aan het feit dat in de natuur hoofd- en bijzaken anders kunnen liggen dan in de beleving van een groot publiek. Sommige sleutelsoorten zijn onooglijk, sommige publiekstrekkers een ecologische ramp.

Het is waar dat natuurbescherming door de nadruk op ecologie wat is weggedreven van de publieke waardering van de natuur. Maar goede natuurbeschermers zullen toch echt ook het grote geheel moeten blijven zien. Die, helaas wellicht, vaak alleen in nota’s en structuurplannen zijn vervat. Maar als iemand weet wat daarin vervat is, zijn het toch de specialisten. Zoals ook die van Natuurmonumenten.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: