Zijn excellente onderzoekers te braaf?

Interessante interventie van beleidsonderzoeker Barend van der Meulen van het Rathenau-instituut in Den Haag. In Flux, het publieksblad van de Haagse club, legt hij uit waarom alle Nederlandse onderzoekers op elkaar lijken. Dat komt, zegt hij daar, door de extreme focus sinds het eind van de jaren negentig van het Nederlandse beleid op individuele toponderzoekers.

In eerste instantie, zegt Van der Meulen, was dat een verstandige koerswijziging. Het trok jonge en sterke, onorthodoxe onderzoekers aan die stevig publiceerden en internationaal aan de weg timmerden. Mensen die overtuigend kunnen zijn, ook bij het indienen en verdedigen van onderzoeksvoorstellen.

Maar daarna gaat het mis met deze zogeheten Vernieuwingsimpuls. Onderzoekers beginnen in de gaten te krijgen wat de regels en criteria zijn en gaan daarnaar handelen. Geen fratsen. Scoren is het devies. Daarbij gesteund en zelfs getraind door hun universiteit of instituut.

Daarmee, aldus Van der Meulen, verdwijnt de vernieuwing uit de vernieuwingsimpuls en krijgt het systeem steeds meer precies wat het verdient: excellente onderzoekers die keurig binnen de regels vallen.

De vraag is uiteraard of daar iets mis mee is: veel knettergoeie onderzoekers.

Toch wel, vindt Van der Meulen. Wat er gebeurt is dat we standaardwetenschappers met standaardcarrière’s creëren. Mensen ook, die er weinig belang bij hebben om buiten de academische setting te kijken. Het loont niet om een netwerk buiten de universiteit te hebben, bijvoorbeeld in de industrie.

Heeft hij gelijk?

Het zou kunnen verklaren waarom de universiteiten en vooral individuele onderzoekers zo knorrig blijven staan tegenover bijvoorbeeld de topsectoren van het huidige kabinet. Omdat ze niet zijn aangesteld om met Philips, of Albert Heijn samen te werken.

Anderzijds kan die knorrigheid ook berusten op het feit dat volgens de jongste cijfers de publieke investeringen in wetenschap tot een historisch dieptepunt van nog geen 0,7 procvent van het BBP zijn aangeland. Waarbij je je moet bedenken dat dat BBP krimpt; rond 2004 zouden de huidige bestedingen nog miserabeler hebben geleken.

Dat sommetje moet Barend ook maar eens doen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: