Precies: wat is er links aan innovatie?

Eén van de grootste onhebbelijkheden van het dossier Nederland Kennisland is wel dat er zo ongelofelijk veel over gepraat wordt. En geschreven. en dat het daar goeddeels bij blijft: schrijven en praten. Terwijl in feite iedereen weet waar het aan schort: we besteden niet genoeg aan onderwijs en wetenschap.

Vrijdag publiceerde alweer een coalitie van betrokken partijen alweer een rapport. De Staat van Nederland Innovatieland 2012, heet het. Was getekend Den Haag Centrum for Strategic Studies, de denktank van voormalig defensie-expert Rob de Wijk. En onderzoeksorganisatie TNO.

Hoofdconclusie: Nederland wil dolgraag een vooraanstaand kennis- en innovatieland zijn, maar heeft nog een lange weg te gaan. Een heel lange weg, blijkt uit de stortvloed aan gegevens die in het rapport zijn verzameld.

Veel van die gegevens komen overigens zeer bekend voor. Dat klopt. Twee maanden geleden presenteerde een andere coalitie van goeddeels dezelfde betrokkenen de zogeheten KIA-foto, een poging om te zien waar we als land staan met de zogeheten Kennis en Innovatie-agenda. Ook daar was de boodschap dat we veel ambities hebben en dat het bepaald niet vanzelfsprekend zal zijn, dat we die ook zullen verwezenlijken. Sterker, voorman Alexander Rinnooy-Kan wekte bij de presentatie bepaald de indruk tegen de klippen op optimistisch te willen blijven.

Terwijl het toch allemaal heel eenvoudig is: er moet gewoon fiks geïnvesteerd worden in kennis en innovatie. Alle belangrijke innovatielanden doen dat. En verdienen het ook dubbel en dwars terug.

Alleen is het crisis en ligt investeren in wat dan ook gevoelig in de huidige politieke constellatie in Nederland.

Daar ligt ons echte probleem, schrijft Van Wijk: kennis- en innovatiebeleid is in Nederland volledig gepolitiseerd. Investeren is links, bedoelt hij, en rechts is momenteel aan de macht. Dat bezuinigt liever. Een half miljard bijvoorbeeld, op de aardgasgelden voor onderzoek. Of tien procent van de overheidsuitgaven voor research.

Het is misschien wel de enige opmerkelijke passage in het zoveelste plichtmatige rapport over Nederland Kennisland. Maar die is dan ook heel raak,
Voor het gemak dus maar de exacte coordinaten: pagina 29, laatste alinea. De rest weten we eerlijk gezegd nou wel.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: