Aan moeilijk talent komt NWO niet eens toe

Hij had het natuurlijk al vaker verteld, maar NWO-voorzitter Jos Engelen legde deze week in Museum Boerhaave nog maar eens de vinger op misschien wel de pijnlijkste plek van het Nederlandse wetenschapsbestel. Van het aantal aanvragen van jonge, ambitieuze onderzoekers voor lanceringssubsidies, zei Engelen, kunnen we maar iets van 15 procent honoreren. Terwijl dat kwalitatief echt gemakkelijk het dubbele zou kunnen zijn.

Nederland barst van de wetenschappelijke kwaliteit en ambitie, maar ziet op de een of andere manier de lol er niet aan af. Dat is natuurlijk een drama van jewelste. Voor de wetenschap en voor Nederland, dat volgens de officiele voornemens toch zo graag een kennisland wil zijn. Of worden.

Maar wat eigenlijk ook wel idioot is, is dat kennelijk van de honderd jonge wetenschappers die in het onderzoek willen, er zomaar een stuk of 70 zijn die met voorstellen en plannen komen die niet echt de moeite waard zijn. Is dat echt zo? En zo ja: hoe kan dat?

Een jaar of wat geleden sprak ik voor een grote reportage in de krant een hele reeks jonge onderzoekers die tevergeefs hadden geprobeerd een NWO-startersbeurs binnen te halen. Sommige meer dan eens.

Dat waren pijnlijke gesprekken, want met verliezers.Dat ze toch wilden praten was dapper.

Maar de gesprekken waren ook pijnlijk omdat deze onderzoekers vaak precies wisten waarom ze geen geld hadden gekregen. Niet omdat hun plan niet goed was. Dat was ze vaak zelfs expliciet gezegd. Maar omdat het vaak niet goed paste in de denkkaders van wie hen moesten beoordelen. Ze waren te interdisciplinair. Of juist te weinig. Ze stonden als filosoof voor een commissie vol economen. Of omgekeerd. Ze waren te Nederlands. Of te internationaal. Sommige zelfs gewoon te ambitieus.

Natuurlijk: verliezers houden niet van de jury die hen afwees. Maar ergens zijn al die verliezersverhalen toch ook blijven knagen, al die jaren. Is het drama van de Nederlandse wetenschap niet nog groter dan we toch al denken?

We willen niet alleen niet voor talent betalen. We zien het vermoedelijk ook nog eens voor een flink deel gewoon over het hoofd. Omdat het net wat moeilijker is.

Toch maar eens met Engelen over doorpraten, binnenkort.

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: