Boek: Turings Tango

Natte droom van de nerds, heet het voorlaatste hoofdstuk van Bennie Mols’ nieuwe boek Turings Tango, en tegen die tijd is allang duidelijk dat zulke dromen bepaald de zijne niet zijn. Met name moeten de ideeën het ontgelden van uitvinder Ray Kurzweil, die voorziet dat we binnen een halve eeuw ons lichaam en geest met nanotechnologie, genetica en kunstmatige intelligentie onsterfelijk zullen maken en eeuwig gelukkig.

Het klinkt, concludeert Mols, allemaal reuze als de nieuwste wetenschap. Maar in feite is het holle, religieus getinte rhetoriek. Wat niet wegneemt dat Kurtzweil talloze adepten heeft, een eigen commerciële universiteit, en een lijn met dure gezondheidsproducten. De techniek is er niet aan toe. En wij ook niet.

Turings Tango, naar de tragische Britse grondlegger van de computer Alan Turing (1912-1954), gaat vooral over kunstmatige intelligentie. Computers, is Mols stelling, zijn tot ongekende dingen in staat, zeker. Ze zijn slim en snel en worden nog veel slimmer en sneller.

Maar de mens overvleugelen, zoals zowel de geeks als de zwartkijkers voorzien, is een ander verhaal. De menselijke intelligentie, denkt Mols, is onlosmakelijk verbonden met niet alleen het brein maar ook de rest van ons lichaam, dat ons de werkelijkheid doet ervaren. We zijn nu of binnenkort weliswaar minder snel en minder slim dan computers, maar niettemin intelligenter. Omdat denken geen rekenen is. Voorbeeld bij uitstek is de stofzuigrobot, die zich geregeld klem manoeuvreert op een manier die geen mens ooit zal gebeuren.

Bovendien moeten de verwachtingen over techniek niet te hoog gespannen zijn. Machines, van laptops tot nanorobots, haperen vaker dan leuk is, software barst van de fouten en dagelijkse security updates zijn voor veel systemen geen uitzondering. Reden om je wel tweemaal te bedenken voor je jezelf upload in cyberspace.

Het knappe aan Turing Tango is dat het tegelijk buitengewoon leerzaam is over de technische ontwikkelingen, als een goedgeschreven tirade tegen doordravende techneuten. Een must voor wie de balans zoekt.

Bennie Mols: Turings Tango. Nieuw Amsterdam

Bennie Mols is maandag 18 juni virtueel gast in het KennisCafé in De Balie in Amsterdam, een debatavond over denkende machines. Met verder oa Peter Sloot (UvA), Bas Haring en Catholijn Jonker (TUD). info op www.debalie.nl

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: