Boek: Ja hoor, weer een quotient

Ja hoor, daar gaan we weer, denk je onwillekeurig bij RQ, het nieuwe boek van de Brit Dylan Evans. Weer een quotient. Behalve het aloude (en altijd omstreden) IQ was er al het EQ voor emotionele intelligentie. En dan nu dus ook nog een RQ, een objectief bedoelde maat voor risico-intelligentie van individuen. De argwaan neemt nog toe als Evans een adviesbureau blijkt te runnen. In… RQ-tests.

Toch is Evans’ RQ meer dan een wat dik uitgevallen reclamefolder voor een commercieel handig idee. RQ, maakt hij wel degelijk duidelijk, is een begrip dat enig hout snijdt. Gebaseerd op inschattingen van respondenten over hun zekerheid bij het beantwoorden van vijftig vragen kan Evans een risico-quotient vaststellen dat behoorlijk consistent voorspelt hoe goed iemand risico’s kan inschatten.

Professionele renbaangokkers en weermannen scoren vaak hoog, die zijn goed in wat ze doen. Artsen en bankiers daarentegen bakken er schokkend weinig van. Dat ligt deels aan de soorten informatie waarop ze varen. Maar meer nog ligt het aan het (on)vermogen om te schatten hoe goed hun informatie en inzicht echt zijn. Deels omdat dat moeilijk vast te stellen is, maar deels ook door psychologisch begrijpelijke misverstanden.

Evans (in 2010 de man die werd ontslagen omdat hij een vrouwelijke collega een artikel over orale seks bij vleermuizen toestuurde) stelling is dat iedereen beter risico’s en kansen kan leren schatten, maar dat dat bijvoorbeeld in het reguliere onderwijs schromelijk wordt verwaarloosd.

Hoewel het tamelijk breedsprakige QR wat dat betreft bepaald niet het ideale leerboek is, levert het wel een stortvloed aan inzichten in factoren die ons parten spelen bij het schatten van kansen en risico’s. Kennis van zulke factoren, van wishful thinking tot psychologische vertekeningen, leidt tot slimmer risicoschatten, denkt Evans. Hard maakt hij dat niet echt. Maar zelfs als het niet zo is, is RQ voor zijn ideeen de moeite waard.

Dylan Evans: RQ. Maven Publishing, 326 pp, ISBN 978 94 9057 439 0, euro 22,00
Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: