Waar zijn we eigenlijk zo goed in?

We hebben het al vaker vastgesteld: de Nederlandse wetenschap is knettergoed. Onze universiteiten scoren in rankings opmerkelijk goed als je bedenkt dat we geen engels spreken. Onze onderzoekers behoren tot de meest productieve ter wereld. We publiceren onszelf naar een tiende positie op de wereldranglijsten. En kwalitatief is dat ook nog eens top, met citatiecijfers die beter zijn dan die van de VS.

Ook al vaker vastgesteld: daarmee heeft de Nederlandse wetenschap intern ook een politiek probleem. We zijn zo goed dat klagen over te weinig geld niet veel indruk maakt. Politiek gezien kan het allemaal best een tandje minder, is gemakkelijk het idee. Dan zijn we nog steeds wereldtop en het scheelt een hoop geld.

Onzin natuurlijk, maar zo gaat het. Niet leuk voor individuele onderzoekers en instellingen. En zorgwekkend voor wie denkt dat R&D de motor voor economisch herstel zijn.

Ik vroeg me de laatste dagen vooral iets anders af: waarom we eigenlijk zo goed zijn. Het hele antwoord is nog in ontwikkeling en vergt onderzoek. Maar een aardig begin is een antwoord op de vraag waarin precies we eigenlijk zo goed zijn.

Waar zitten die pieken? Daarvoor zijn de data uitermate nuttig van informatiedatabank WTI2, die de Nederlandse wetenschappen opdeelt in 35 disciplines, van sterrenkunde tot linguistiek.

Afgemeten naar aantallen publicaties kent Nederland eigenlijk maar een hooggebergte: klinische geneeskunde. Daarin wordt eenderde van alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties geproduceerd. En goed ook. Kwalitatief anderhalf keer de wereldstandaard, blijkt uit de analyses van Thomson Reuters.

Nog eens pakweg eenderde komt uit de biomedische wetenschappen en de fundamentele levenswetenschappen, die ook goed scoren. Daarna zijn er nog natuurkunde en scheikunde, die een factor drie minder publiceren maar wel nog beter scoren. En dan is het eigenlijk al op.

Het geheim van de Nederlandse wetenschap is dat we een paar immense pieken hebben die alle gemiddelden domineren. Van een afstandje maakt dat ons imposant. Van dichtbij blijkt de meeste Nederlandse wetenschap vooral een laagvlakte. En
Misschien ook zomaar een tranendal.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: