We zijn nu eenmaal een tamelijk verknipt wetenschapsland

Eerder stelden we vast dat ruwweg eenderde van alle wetenschappelijke publicatie in Nederland in de hoek van de geneeskunde en levenswetenschappen ligt. Daarna hebben we nog wat actieve fysici en chemici. En al het andere ligt daar als een kalme laagvlakte omheen. Zo bezien zijn we vooral een land van dokters en nerds.
Bepaalt dat nou ook het imago van wetenschapsland Nederland, vraagt een lezer? Goeie vraag. Het geeft in elk geval aan waar we het drukst mee zijn, als wetenschapsland. Maar misschien niet echt waar we het opvallendst in zijn. Het is het aloude verschil tussen kwantiteit en kwaliteit.
Volgens een grove indeling van dataverzamelaar WTI2 scoren we internationaal als allerbeste op het gebied van landbouwwetenschap en van gedrags- en maatschappijwetenschap. Medisch en natuurwetenschappelijk doen we het leuk, maar zijn we geen koploper. Is dat dan niet wat we echt zijn: een land van boeren en sociologen?
Voor een correct zelfbeeld is misschien nog een andere maatstaf van WTI2 interessant, de onderzoeksspecialisatie-index. Deze OSI is het aandeel publicaties op een bepaald gebied gedeeld door het Nederlandse totaal, vergeleken met het aandeel van dat gebied in de wereldliteratuur.
Volgens die maat zijn we vooral een land van psychologen, met tweemaal zoveel publicaties als je zou verwachten. Wat ook blijkt is dat we inderdaad bovengemiddeld actief zijn in de geneeskundige en biomedische research, ongeveer eenderde meer dan internationaal gangbaar is. Onze landbouwwetenschap zit ongeveer op de wereldnorm. Onze maatschappijwetenschappen pakweg anderhalf keer hoger.
Maar ook opvallend: de natuurkunde. Daar doen we in Nederland zo’n 40 procent minder aan dan elders. Maar kwalitatief is het de parel van de Nederlandse wetenschappen, met citaties tot 1,8 maal het wereldgemiddelde. Net als literatuurwetenschap, overigens, dat zelf tweemaal beter is.
In feite zijn we een tamelijk verknipt wetenschapsland, dat zwaar inzet op het een en vervolgens scoort met iets anders. Dat kun je een systeemfout noemen en er aan willen sleutelen.
Je kunt je ook tijdig realiseren dat kwaliteit en kwantiteit nu eenmaal zelden hetzelfde zijn.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: